Connect with us

Γεια σας, πείτε μας τι ακριβώς ψάχνετε

Φιλοξενία ιστοσελίδας

Shared, VPS ή Dedicated φιλοξενία για την ιστοσελίδα μου; Ποια να επιλέξω;

Από τις πιο κρίσιμες ερωτήσεις που ακούμε καθημερινά. Είτε είστε ιδιοκτήτης e-Shop, είτε συστήματος κρατήσεων, είτε έχετε ένα portal ενημέρωσης, είτε μια απλή δυναμική ιστοσελίδα παρουσίασης, η ερώτηση είναι ακριβώς ίδια και έχει την ίδια σημαντικότητα.

Το ιδανικό είναι να γίνει η σωστή επιλογή της φιλοξενίας, πριν ξεκινήσει η κατασκευή της ιστοσελίδας. Για αυτό, σας ετοιμάσαμε τον ακόλουθο συγκριτικό πίνακα, έτσι ώστε με μια ματιά να μπορείτε να επιλέξετε καταρχάς τον τύπο της φιλοξενίας, και έπειτα να δείτε τα ειδικά χαρακτηριστικά.

Αν δεν γνωρίζετε τίποτα για τις βασικές διαφορές τους, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας “Τι Είναι Η Κοινόχρηστη (Shared) Φιλοξενία, Τι Η VPS Και Τι Η Dedicated“. Γιατί, στο παρόν άρθρο θα δούμε ποιον τύπο φιλοξενίας ιστοσελίδων χρειαζόμαστε.

Με μια ματιά:

Στην κοινόχρηστη φιλοξενία έχουμε σε έναν υπολογιστή (server) χύμα μικρά site.

Στην VPS φιλοξενία, χωρίζουμε τον server σε χώρους όπου δίνουμε αποκλειστικούς πόρους (CPU, RAM) σε κάθε ιστοσελίδα.

Στην Dedicated φιλοξενία έχουμε έναν server για μια ιστοσελίδα.

Σκοπός είναι η φιλοξενία ιστοσελίδας που θα επιλέξουμε, να εξυπηρετεί άνετα τους πελάτες/χρήστες χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα.

Το πρώτο βήμα λ.χ. είναι να δούμε ότι χρειαζόμαστε VPS, και έπειτα με την βοήθεια ενός τεχνικού ιστοσελίδων να επιλέξουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για τον VPS Server (CPU, RAM κ.α.).

Advertisement. Scroll to continue reading.
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Στον πίνακα βλέπουμε συνοπτικά τι μας παρέχει ο κάθε τύπος server, ή με άλλα λόγια ποια είναι τα δυνατά σημεία του. Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που έχουμε σημειώσει για σας είναι:

  • CPU: Αποκλειστικός επεξεργαστής.
  • RAM: Κύριος παράγοντας της ταχύτητας της ιστοσελίδας σας.
  • Disk: Η τεχνολογία του σκληρού δίσκου καθορίζει το παιχνίδι. Εδώ νικάει αυτός που γνωρίζει (βλ. παρακάτω).
  • Backup: Τα διαθέσιμα backup ασφαλείας σε περίπτωση ατυχήματος ή δυσλειτουργίας.
  • Snapshot: Πόσο γρήγορα μπορεί ένα backup να ανακτηθεί;

Δεν συμπεριλάβαμε και άλλα χαρακτηριστικά όπως η ασφάλεια με Firewall, mod_security κλπ γιατί θεωρούμε αυτονόητο πως τα παρέχουν όλοι οι servers.

Η κοινόχρηστη Shared φιλοξενία ιστοσελίδας

Ίσως ο τύπος φιλοξενίας που γνωρίζουν όλοι, και οι περισσότεροι έχουν ήδη δοκιμάσει την λειτουργία και απόδοση της. Είναι το πιο οικονομικό πακέτο (από 5€/μήνα) και αφορά κυρίως ιστοσελίδες παρουσίασης/προβολής χωρίς συναλλαγές (αγορές ή κρατήσεις).

Τι ακριβώς του λείπει; Το ότι είναι κοινόχρηστη.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αυτό σημαίνει ότι υπερτερεί μεν σε κόστος, αλλά υστερεί στα ακόλουθα, όπως θα δούμε:

CPU: Στην κοινόχρηστη φιλοξενία, στην ιστοσελίδα σας δεν παρέχεται αποκλειστική CPU (επεξεργαστής). Αν δηλαδή στον ίδιο server έρθουν εκατοντάδες επισκέπτες σε ένα λεπτό, τότε ο server θα διαθέσει τον επεξεργαστή του για να τους εξυπηρετήσει όλους ανάλογα. Έτσι η ιστοσελίδα σας θα έχει πολύ λίγη διαθέσιμη CPU σε τέτοιες περιπτώσεις (π.χ. 1%) με αποτέλεσμα να αργεί να φορτώσει ή και να κολλήσει.

RAM: Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με την RAM. Οι παλιοί του χώρου φροντίζουν στις κοινόχρηστες φιλοξενίες ιστοσελίδων που παρέχουν, να έχουν τεράστια RAM γιατί όταν έχεις μεγάλη RAM και γρήγορη (υψηλής ταχύτητας), τότε όλα τα αιτήματα και οι λειτουργίες του server, εξυπηρετούνται ταχύτατα.

Disk: Το ίδιο ισχύει και με τον δίσκο. Μπορεί μεν να έχουμε 1 και ίσως 5 και ίσως και 15GB διαθέσιμα, αλλά όταν ένας δίσκος πρέπει να κάνει εγγραφές σε 200 ιστοσελίδες ταυτόχρονα, με ποια σειρά θα κάνει και την δική σας;

Backup: Τα backup στις κοινόχρηστες ιστοσελίδες είναι συνήθως καθημερινά. Εδώ έχουμε ένα πλεονέκτημα.

Snapshot: Όταν ένα backup είναι Online διαθέσιμο και η ανάκτηση του άμεση (με ένα κλικ), τότε αυτό το Snapshot μπορεί να σώσει καταστάσεις. Και εδώ έχουμε πλεονέκτημα.

Advertisement. Scroll to continue reading.
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Συμπέρασμα: η κοινόχρηστη Shared φιλοξενία είναι ιδανική για ιστοσελίδες παρουσίασης/προβολής και όχι συναλλαγών (πωλήσεις/κρατήσεις).

Η VPS φιλοξενία ιστοσελίδων

Με την συνεχή εξέλιξη και τον ανταγωνισμό, οι VPS servers ξεκινούν από 19€/μήνα με αρκετά καλά χαρακτηριστικά. Λόγω του ότι υπήρχε και υπάρχει έντονη η ανάγκη μια ιστοσελίδα να έχει αποκλειστικά CPU και RAM, για αυτό το λόγο εμφανίστηκαν στην αγορά οι VPS Servers.

Κύριο πλεονέκτημα τους είναι ότι δίνουν λ.χ. αποκλειστική 1GB RAM σε ένα e-Shop. Αυτό σώζει από πολλές άσχημες καταστάσεις, όπως πχ στην περίπτωση την κοινόχρηστης φιλοξενίας να είναι 10 άτομα στο ταμείο (σελίδα checkout) του e-Shop, και επειδή μπήκαν στις άλλες ιστοσελίδες του server (αφού είναι κοινόχρηστος και έχει εκατοντάδες), και άλλοι 10.000 χρήστες, το checkout σας να κολλήσει και να χάσετε 5 και 10 πελάτες οι οποίοι θα απογοητευθούν και δεν θα μπουν ξανά στο e-Shop σας.

Έτσι λοιπόν, ένας VPS Server σας προσφέρει:

CPU: Αποκλειστικά από έναν επεξεργαστή και άνω. Δηλαδή σας εγγυάται ότι δεν υπάρχει περίπτωση εγώ ο επεξεργαστής να σε ξεχάσω, ή να σε αφήσω στην ουρά, γιατί σου δίνω τουλάχιστον έναν επεξεργαστή. Οι μεγάλοι VPS π.χ. δίνουν 2, 4, 8 και ακόμη και 16CPU. Οπότε υπολογίστε την απόδοση.

RAM: Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με την RAM. Άσε που όταν επιλέξεις υψηλή RAM με υψηλές ταχύτητες, τότε η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας είναι άριστη, γιατί ο VPS εκτελεί ομαλά όλες τις λειτουργίες του.

Disk: Εδώ έχουμε το μόνο μειονέκτημα, και εδώ “παίζουν μπάλα” αυτοί που έχουν ψάξει και επιλέξει σωστά VPS. Το μόνο που δεν παρέχεται (προς το παρόν) στους VPS είναι η αποκλειστικότητα του δίσκου. Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί να έχετε έναν άριστο VPS λ.χ. με 8CPU και 16GB RAM. Όμως ορισμένες φορές μέσα στον μήνα, και κυρίως σε ώρες αιχμής, ξαφνικά κάποιες λειτουργίες “κολλάνε”, όπως πχ το καλάθι, το checkout.

Και ίσως και να πέσει και να έχουμε και διακοπή λειτουργίας. Μα πως (!) αφού είναι VPS; Γιατί ακόμη και στους VPS, δεν μας δίνεται η αποκλειστική χρήση του δίσκου. Μόνο της CPU και της RAM. Άρα αν οι γειτονικοί VPS έχουν πολύ δουλειά με τον δίσκο του server και μας τον έχουν δεσμεύσει (πράγμα που δεν το μαθαίνουμε ποτέ, αλλά μόνο με μετρήσεις δίσκου το συμπεραίνουμε), τότε θα έχουμε κρίσιμα προβλήματα.

Backup: Τα backup στους VPS είναι συνήθως – όχι πάντα – ανά μερικές ημέρες. Εδώ έχουμε ένα πλεονέκτημα.

Advertisement. Scroll to continue reading.
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Snapshot: Οι περισσότεροι σύγχρονοι VPS παρέχουν 1 ως 3 snapshot. Και εδώ έχουμε πλεονέκτημα. Αν συμβεί το ατύχημα, τότε με ένα κλικ ξεκινάει άμεσα η διαδικασία ανάκτησης, όπου ολοκληρώνεται σε μερικά λεπτά.

Συμπέρασμα: Οι VPS servers είναι ιδανικοί για ιστοσελίδες συναλλαγών όπως e-Shop και συστήματα Online κρατήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους. Εξυπηρετούν με ασφάλεια δεκάδες ταυτόχρονους επισκέπτες, δηλαδή εκατοντάδες καθημερινούς, και χιλιάδες μηνιαίως. Ωστόσο, με την σωστή ρύθμιση συμπίεσης ιστοσελίδας μπορεί να εξυπηρετήσει άνετα ένα δημοσιογραφικό/ενημερωτικό site με γιγάντια επισκεψιμότητα.

Dedicated server

Dedicated σημαίνει “αφοσιωμένος”. Ένας server μόνο για σας. Με όλους τους πόρους του για την ιστοσελίδα σας και μόνο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, και λόγω της εξέλιξης αλλά και του ανταγωνισμού μπορείτε να έχετε έναν Dedicated server από 120€/μήνα μαζί με πλήρη τεχνική υποστήριξη.

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν τον επιλέγουν, κυρίως λόγω κόστους αλλά κυρίως λόγω μη σωστής ενημέρωσης. Ο Dedicated server έχει “άσσο στο μανίκι” όπως θα δείτε πιο κάτω, αλλά απαιτεί κάποιες παραπάνω εργασίες για να ολοκληρώσει το θέμα ασφάλειας/ανάκτησης.

CPU: Όλος ο επεξεργαστής είναι δικός σας. Συνήθως ξεκινάει από εξαπύρηνους (6 CPU), και όλη αυτή η ισχύς, προσφέρεται μόνο στην ιστοσελίδα σας και στην εξυπηρέτηση των χρηστών/πελατών σας.

RAM: Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με την RAM. Ξεκινάει από 8GB όπου είναι όλη διαθέσιμη για την δική σας ιστοσελίδα αποκλειστικά.

Disk: Εδώ μπαίνει “γκολ στο 93′ “. Είναι ο μυστικός “άσσος στο μανίκι” του dedicated server. Ο δίσκος του (ειδικά αν είναι SSD NVMe με υψηλές ταχύτητες) παρέχεται αποκλειστικά για τις εγγραφές μόνο των πελατών σας. Αυτό θεωρώ ως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό από όλους τους τύπους φιλοξενίας ιστοσελίδων, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θα συμβεί το φαινόμενο εμφάνισης άσχετων πελατών/χρηστών άλλων ιστοσελίδων όπου θα επιβαρύνουν την δική μας απόδοση ιστοσελίδας και να χάσουμε παραγγελίες. Ωστόσο, αν υπάρχει κάποιος φόρτος, έχουμε 100% εικόνα φόρτου της CPU, της RAM και του δίσκου για να δούμε ακριβώς που χρειάζεται βελτιστοποίηση.

Backup: Τα backup στους Dedicated servers είναι ανύπαρκτα. Πρέπει να τα ρυθμίσει ένας τεχνικός. Πρέπει να ρυθμίσει συγκεκριμένα backup των αρχείων της ιστοσελίδας και της βάσης, όπου να αποθηκεύονται σε εξωτερικό χώρο καθημερινά. Η ανάκτηση φυσικά, ειδικά για μεγάλες ιστοσελίδες, είναι χρονοβόρα και σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί να χρειαστούν 10 και 20 ώρες για να ολοκληρωθεί επιτυχώς. Εδώ έχουμε ένα μειονέκτημα.

Snapshot: Δεν μας παρέχεται η λειτουργία άμεσης ανάκτησης/επαναφοράς όλου του server γιατί και αυτό πρέπει να ρυθμιστεί. Αν χρειάζεστε ρύθμιση Snapshot για τον Dedicated server σας, όπου να έχετε άμεσα την δυνατότητα επαναφοράς του επικοινωνήστε μαζί μας.

Advertisement. Scroll to continue reading.
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Συμπέρασμα: Οι Dedicated Servers είναι ιδανικοί για μεγάλες ιστοσελίδες συναλλαγών (e-Shop και συστήματα Online κρατήσεων και πληρωμών) γιατί παρέχουν 100% όλους τους πόρους τους με πλήρη εικόνα φόρτου. Ένας καλός Dedicated server είναι ιδανικός για ένα μεγάλο e-Shop με δεκάδες χιλιάδες κωδικούς και εκατοντάδες ταυτόχρονα συνδεδεμένους πελάτες.

blank
Συγγραφέας

Σχόλια

Ίσως να σας ενδιαφέρουν

Κατασκευή ιστοσελίδας

Η χρήση της πιο πρόσφατης έκδοσης PHP για το site σας βελτιώνει την απόδοση και την ταχύτητα. Ωστόσο, μερικές φορές η εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων...

CMS

Θέλετε να ενεργοποιήσετε τη συμπίεση GZIP στο WordPress; Η συμπίεση GZIP κάνει τον ιστότοπό σας πιο γρήγορο, συμπιέζοντας τα δεδομένα και στέλνοντας τα στα...

Ασφάλεια

Το DDoS (Distributed Denial of Service) είναι ένας τύπος επίθεσης σε websites που χρησιμοποιώντας κακόβουλα ρομπότ. Σε μια επίθεση DDoS, οι hackers χρησιμοποιούν bots...

Google

Γιατί το να βρίσκεται η ιστοσελίδα σας στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας; Οι αναζητήσεις μας στην Google...

Cloud

Σχεδόν καθημερινά μας ρωτάτε “Τι χώρο φιλοξενίας να επιλέξω;” Η απάντηση είναι απλή, αν και για κάθε ιστοσελίδα χρειάζεται προσεκτική επιλογή. Σε περίπτωση που...

CMS

Έχετε WordPress site και σας εμφανίζει το εξής σφάλμα: ‘Ο σύνδεσμος που ακολουθήσατε έχει λήξει’ στο WordPress; Αυτό το σφάλμα δεν μας δίνει πολλές...

Κατασκευή eshop

Σκεφθείτε ότι μπορείτε να προβληθείτε πανελλαδικά (ή και παγκοσμίως) κάνοντας την σωστή βελτιστοποίηση στο e-shop σας ώστε να αυξήσετε τις πωλήσεις.

Κατασκευή ιστοσελίδας

Θέλετε να επιταχύνετε το WordPress site σας και να φορτώνει όσο πιο γρήγορα γίνεται; Οι σελίδες γρήγορης φόρτωσης βελτιώνουν την εμπειρία των χρηστών, αυξάνουν...

Advertisement https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js