Είστε μεταξύ Joomla και WordPress για την επόμενη ιστοσελίδα σας; Ενώ υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να χρησιμοποιήσετε το WordPress, αναγνωρίζουμε ότι το WordPress δεν είναι το μοναδικό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα website.
Joomla vs WordPress: Εισαγωγή και τι λένε οι αριθμοί
Τόσο το WordPress όσο και το Joomla είναι ανοιχτού κώδικα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου, όπου υπάρχουν πάνω από 10 χρόνια.
Αρχικά ξεκίνησε ως πλατφόρμα blogging το 2003, το WordPress τώρα είναι ένα πολυδύναμο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου που εξουσιάζει πάνω από το 32% όλων των ιστοσελίδων του Διαδικτύου (συμπεριλαμβανομένων και πολύ περισσότερο από τα blogs!). Όσον αφορά το μερίδιο αγοράς του συστήματος διαχείρισης περιεχομένου, το WordPress κατέχει ακόμη πιο σημαντικό μερίδιο αγοράς 59,9%
Ξεκίνησε το 2005, το Joomla είναι σχεδόν εξίσου παλιό με το WordPress. Πίσω από το WordPress, το Joomla είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, που τροφοδοτεί περίπου το 3% όλων των ιστοσελίδων του Διαδικτύου και κατέχει το 6,4% της αγοράς του συστήματος διαχείρισης περιεχομένου.
Ενώ το Joomla διατηρεί για πρώτη φορά τη δεύτερη θέση, το μερίδιο αγοράς του συστήματος διαχείρισης περιεχομένου έχει συρρικνωθεί τουλάχιστον απο το 2010 και το συνολικό μερίδιο αγοράς της ιστοσελίδας συρρικνώθηκε για πρώτη φορά το 2017.
Μπορείτε να δείτε αυτή την τάση να παίζει οπτικά αν κοιτάξετε μια σύγκριση Google Trends μεταξύ “WordPress” και “Joomla” από το 2004 μέχρι σήμερα. Το Joomla κυριαρχούσε ή ήταν ίσο μέχρι το 2010, όταν άρχισε να κυριαρχεί το WordPress:
Αυτό που πρέπει να πω είναι ότι το WordPress εξακολουθεί να αυξάνεται, ενώ το Joomla κινείται αργά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Joomla δεν έχει τίποτα να προσφέρει… όμως!
Ποιες είναι μερικές από τις κοινές προκλήσεις του WordPress και του Joomla;
Αν ψάχνετε για το Joomla vs WordPress, μπορείτε να βρείτε πολλές ιδεολογικές μάχες μεταξύ προγραμματιστών και στις δύο πλευρές του φάσματος. Γενικά, εδώ είναι μερικοί λόγοι που θα δείτε σε κάθε πλευρά γιατί μια πλατφόρμα είναι η καλύτερη:
Πλεονεκτήματα του WordPress
-
- Εύκολη χρήση – το WordPress θεωρείται γενικά ως το πιο εύκολο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου που χρησιμοποιείται, ειδικά για μη-προγραμματιστές.
- Κατάλληλο για το blogging – Το WordPress περιλαμβάνει μια διάκριση για τις “θέσεις blog” και “static pages” , ενώ το Joomla περιλαμβάνει μόνο έναν τύπο “άρθρου” που μπορείτε να χειριστείτε με τις κατηγορίες.
- Επεκτασιμότητα – Το WordPress έχει, μακράν, το μεγαλύτερο σύστημα plugins και θεμάτων, το οποίο διευκολύνει την επέκταση του website σας με μια ποικιλία από διαφορετικά χαρακτηριστικά.
- Τεράστια κοινότητα υποστήριξης – επειδή το WordPress είναι τόσο δημοφιλές, είναι εύκολο να βρείτε βοήθεια μέσω τρίτων οικογενειών, ομάδων Facebook και προγραμματιστών.
- Χαμηλότερο κόστος – αυτή η τεράστια κοινότητα σημαίνει επίσης ότι μπορείτε γενικά να κάνετε την εργασία ανάπτυξης λίγο φθηνότερη.
Joomla Πλεονεκτήματα
- Πιο προηγμένη διαχείριση χρηστών – το Joomla προσφέρει ένα πιο προηγμένο σύστημα ελέγχου για τους χρήστες
- Ευέλικτο για διαφορετικούς τύπους περιεχομένου – Τα στοιχεία και οι ενότητες του Joomla σας προσφέρουν λίγο περισσότερη ευελιξία για την εμφάνιση μη τυποποιημένων τύπων περιεχομένου.
- Πολυγλωσσική υποστήριξη – το Joomla έχει ενσωματωμένη πολυγλωσσική υποστήριξη στον πυρήνα, ενώ το WordPress απαιτεί από εσάς να χρησιμοποιήσετε ένα πρόσθετο τρίτου μέρους.
- Πολλαπλά πρότυπα – το Joomla σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε διαφορετικά πρότυπα για διαφορετικά κομμάτια περιεχομένου.
Πόσο εύκολο είναι να σηκωθεί και να τρέξει με το WordPress και πόσο με το Joomla;
Ενώ το Joomla είναι μια πιο φιλική προς τον αρχάριο επιλογή , το WordPress εξακολουθεί να είναι ο ευκολότερος και ταχύτερος τρόπος δημιουργίας ενός website.
WordPress Ευκολία χρήσης.
Εάν δημιουργείτε απλώς ένα “κανονικό” website με στατικό περιεχόμενο ή / και ένα blog, μπορείτε να ξεκινήσετε να λειτουργείτε με κάτι που φαίνεται καλό σε λίγες ώρες.
Από εκεί, η διεπαφή WordPress είναι αρκετά εύκολη ώστε οι πιο casual χρήστες να μπορούν να αρχίσουν να δημιουργούν περιεχόμενο αμέσως.
Νεότερες προσθήκες όπως το WordPress Customizer τώρα επίσης διευκολύνουν τους ανθρώπους να κάνουν ασφαλείς, χωρίς κώδικα αλλαγές θεμάτων, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς ολοένα και περισσότερα θέματα WordPress αγκαλιάζουν το Customizer με ενδιαφέροντα τρόπους
Για πιο εξελιγμένα σχέδια περιεχομένου, τα ευέλικτα plugins δημιουργίας σελίδας καθιστούν εύκολη την δημιουργία σχεδίων με τη χρήση της μεταφοράς όπου ο Gutenberg θα κάνει ακόμη πιο εύκολο για τους χρήστες να δημιουργούν μοναδικό περιεχόμενο.
Joomla Ευκολία χρήσης
Από εκεί, θα πρέπει να βάζετε λίγο περισσότερο χρόνο και προσπάθεια στο website σας. Όπως είπαμε, το Joomla χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό άρθρων και κατηγοριών. Επομένως, πριν ξεκινήσετε τη δημιουργία περιεχομένου, θα πρέπει να δημιουργήσετε κατηγορίες για τον τύπο περιεχομένου που θέλετε να δημιουργήσετε.
Δεν είναι τίποτα το εξωπραγματικο, αλλά είναι λίγο περισσότερο μια διαδικασία που εμπλέκεται από WordPress, ειδικά για μη-προγραμματιστές.
Ο Joomla TinyMCE editor είναι σχεδόν πανομοιότυπος με την εφαρμογή του WordPress του επεξεργαστή TinyMCE, οπότε δεν υπάρχει τεράστια διαφορά σε αυτό το μέτωπο:
Αλλά εκείνοι που δεν είναι ήδη εξοικειωμένοι με τη διασύνδεση Joomla πρόκειται να μπλοκαριστούν από τον τεράστιο αριθμό επιλογών που διατίθενται στις διάφορες οθόνες διαχείρισης:
Tο Joomla έχει μερικά φιλικά προς το χρήστη εργαλεία επεξεργασίας, όπως οι επεκτάσεις του sp page builder, που διευκολύνουν αρκετά τους προγραμματιστές.
Μιλώντας για επεκτάσεις …
Πώς μπορείτε να επεκτείνετε την ιστοσελίδα σας με Joomla και WordPress;
Τόσο το Joomla όσο και το WordPress προσφέρουν πολλαπλούς τύπους add-on που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επεκτείνετε το website σας:
- Λειτουργικότητα – το WordPress καλεί αυτά τα πρόσθετα, ενώ το Joomla τους καλεί επεκτάσεις
- Αισθητική – Το WordPress καλεί αυτά τα θέματα, ενώ το Joomla τους καλεί πρότυπα
Η αγορά επέκτασης του WordPress είναι μεγαλύτερη από άποψη αριθμών, αλλά και οι δύο πλατφόρμες έχουν μεγάλη ποικιλία.
Πόσα πρόσθετα και θέματα έχει το WordPress;
Επί του παρόντος, το WordPress έχει:
- 54.000+ πρόσθετες προσθήκες στον επίσημο κατάλογο plugin WordPress.org, καθώς και χιλιάδες πρόσθετα πριμοδοτήσεων
- 5.000+ δωρεάν θέματα στον επίσημο κατάλογο WordPress.org, καθώς και χιλιάδες θέματα υψηλής ποιότητας
Πόσα επεκτάσεις και πρότυπα έχει το Joomla;
Επί του παρόντος, το Joomla έχει:
- 8.000 επεκτάσεις που παρατίθενται στην επίσημη βιβλιοθήκη επέκτασης του Joomla
Δεν υπάρχει καμία επίσημη βιβλιοθήκη προτύπων Joomla, οπότε είναι δύσκολο να αποκτήσετε έναν αριθμό για τα διαθέσιμα πρότυπα Joomla. Ορισμένες βασικές αναζητήσεις στο Google εμφανίζουν ένα πλούσιο (κυρίως) premium template Joomla, όμως.
Είναι το WordPress και το Joomla εξίσου ασφαλές;
Το βασικό λογισμικό του Joomla και του WordPress είναι ασφαλές. Επιπλέον, κάθε πλατφόρμα διαθέτει επίσης πρόσθετα ή επεκτάσεις τρίτων για την προσθήκη πρόσθετης ασφάλειας, καθώς και εύκολη ενημέρωση των συστημάτων του ταμπλό, ώστε να διατηρούνται τα πάντα ενημερωμένα.
Επειδή υπάρχει και το ανθρώπινο λάθος και, επειδή κάθε πλατφόρμα είναι επεκτάσιμη, θα υπάρξουν προβλήματα ασφαλείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Sucuri, οι τοποθεσίες του Joomla φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο αριθμό hacked sites σε σύγκριση με το μερίδιο αγοράς τους. Αλλά πάλι, δεν υπάρχει τίποτα εγγενές σε καθένα που καθιστά μία πλατφόρμα περισσότερο ή λιγότερο ασφαλής στις περισσότερες περιπτώσεις.
Ασφάλεια WordPress
Σύμφωνα με την έκθεση Sucuri’s Hacked Website – 2016 / Q3, το WordPress αντιπροσώπευε το 74% των website , το οποίο είναι ~ 25% μεγαλύτερο από το μερίδιο αγοράς του 58,9%.
Ασφάλεια Joomla
Στην ίδια έκθεση, τα site Joomla αντιστοιχούσαν στο 17% όλων των website, που είναι ~ 132% υψηλότερες από το μερίδιο αγοράς του Joomla 7,3% την εποχή εκείνη:
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το 84% των website joomla που έχουν χακαριστεί δεν ήταν ενημερωμένο κατά τη στιγμή της επίθεσης, σε σύγκριση με μόλις 61% για τα website του WordPress:
Μεταφερθείτε από το Joomla στο WordPress
Εάν χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή το Joomla και ψάχνετε έναν εύκολο τρόπο να μεταφερθείτε στο WordPress, είναι εδώ μερικά plugins που συνιστούμε να κάνετε check out.
Joomla vs WordPress: Ποιο είναι καλύτερο;
Όπως η σύγκρισή μας στο Drupal, νομίζουμε ότι ζητάμε “ποιο είναι καλύτερο;” από μόνο του είναι μια λανθασμένη ερώτηση. Και οι δύο πλατφόρμες έχουν τα πλεονεκτήματά τους και ούτε είναι ανώτερες στο 100% όλων των καταστάσεων.
Αντ ‘αυτού, θα πρέπει να ρωτήσετε “ποια πλατφόρμα είναι καλύτερη για τις συγκεκριμένες ανάγκες του website που δημιουργώ;”
Το WordPress είναι μάλλον καλύτερο για τη συντριπτική πλειοψηφία των website και θα πρέπει να είναι η προεπιλεγμένη επιλογή σας για τις περισσότερες περιπτώσεις επειδή:
- Είναι το πιο φιλικό προς το χρήστη σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, ειδικά για μη προγραμματιστές
- Μπορείτε να φτάσετε γρήγορα σε λειτουργία με έναν ελκυστικό website χωρίς πολλές ώρες ανάπτυξης / κόστος
- Είναι εύκολο να βρείτε δωρεάν και επαγγελματική βοήθεια εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε προβλήματα
Αλλά εάν είστε προγραμματιστής ή είστε πρόθυμοι να εγκαταστήσετε ένα, το Joomla μπορεί να σας δώσει μεγαλύτερη ευελιξία για την προβολή διαφορετικών τύπων περιεχομένου και τη διαχείριση των χρηστών.
Συμφωνείτε ή διαφωνείτε όταν πρόκειται για το Joomla vs WordPress; Ενημερώστε μας στα σχόλια!