Connect with us

Γεια σας, πείτε μας τι ακριβώς ψάχνετε

Internet Marketing

Τα 4 βήματα που πρέπει να κάνετε για ένα σωστό Marketing Plan

Πως θα ορίσετε το νέο σας Marketing Plan;

Εάν ζητήσετε από μαρκετίστες να σας δώσουν κατευθύνσεις για ένα επιτυχημένο Marketing Plan, θα πάρετε από τον καθένα διαφορετική απάντηση και δεδομένα. Το μυστικό όμως για ένα επιτυχημένο Marketing Plan, είναι να ενημερώνεστε για τις τάσεις του εξωτερικού,  να ρωτάτε και να ακούτε .

Πιο είναι το πρόβλημα στο σύγχρονο marketing;

Το σύγχρονο marketing, ακολουθεί μια πεπατημένη γραμμή που έχουν ορίσει εδώ και χρόνια οι μαρκετίστες: To Product marketing.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι καλώς ή κακώς το marketing δεν δουλεύει πια έτσι.

Το Product marketing έχει δημιουργηθεί από στελέχη εταιρειών για τις εταιρείες και όχι με βάση το πελάτη, αλλά με βάση το προϊόν.

“Το νόημα στο marketing δεν είναι τι θέλει η εταιρεία, αλλά τι θέλει ο πελάτης”

Διαβάστε εδώ “Μήπως το Product Marketing έχει πεθάνει;

Marketing με απλά λόγια είναι η επιστήμη που ασχολείται με το Market – δηλαδή την Αγορά. Και με ποιες μεθόδους λειτουργεί η αγορά σήμερα ως επί το πλείστον;

Πως θα οργανώσω το Marketing Plan με 4 απλά βήματα

Το κλειδί εδώ είναι ο πελάτης. Με την πελατοκεντρική προσέγγιση κάνετε τα 4 βασικά βήματα για να οργανώσετε το Marketing Plan σας:

1. Μάθετε να ακούτε

Η καθημερινότητα του γραφείου/εταιρείας/καταστήματος σας είναι το πιο δυνατό εφόδιο για το Marketing. Ακούτε προσεκτικά τις ανάγκες και τα ζητούμενα των πελατών σας. Εστιάστε στα προϊόντα/υπηρεσίες σας που έχουν αυξημένη ζήτηση από τους πελάτες σας για να διατηρήσετε την ζήτηση και κάντε πιο δελεαστικά τα προϊόντα/υπηρεσίες με την χαμηλότερη ζήτηση. Καταγράφετε καθημερινά τα δεδομένα της επικοινωνίας σας με τους πελάτες, τις απορίες ή τυχόν παράπονα.

2. Ρωτήστε

Ρωτήστε τους πελάτες σας για την γνώμη τους πάνω στα προϊόντα/υπηρεσίες σας. Ρωτήστε επίσης για τυχόν απορίες ή αν είναι κάτι δυσνόητο στο κοινό σας: Το ότι έχετε την απόλυτη τεχνογνωσία πάνω στο αντικείμενο σας, δεν σημαίνει ότι και το κοινό σας μοιράζεται την ίδια τεχνογνωσία με εσάς, πρέπει λοιπόν να εξηγήσετε με απλό και κατανοητό τρόπο τα πάντα γύρω από την δραστηριότητα σας.

Advertisement. Scroll to continue reading.
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Μερικά tips για να ρωτήσετε το κοινό σας:
✓ Προσθέστε στην εταιρική ιστοσελίδα σας φόρμες και ερωτηματολόγια που θα συμπληρώνει στο κοινό σας.
✓ Συμμετάσχετε σε εκθέσεις και κάντε στοχευμένες ερωτήσεις στους επισκέπτες σας. Η φυσική επικοινωνία είναι πολύ δυνατή.
✓ Τοποθετήστε ψηφοφορίες και διαγωνισμούς στην εταιρική ιστοσελίδα σας και τα κοινωνικά δίκτυα. Το κλειδί εδώ είναι η κοινωνικοποίηση και η εξωστρέφεια.

3. Γίνετε εξωστρεφής

Μιας και ανέφερα παραπάνω για την κοινωνικοποίηση, πολύ σημαντικό στην προσέγγιση του κοινού και την οργάνωση του Marketing Plan, είναι η κοινότητα της εταιρείας σας. Με τον όρο κοινότητα, εννοώ την οργανωμένη και ολοκληρωμένη παρουσία σας στο διαδίκτυο.

Η κοινότητα περιλαμβάνει ως επί το πλείστον: 
Επαγγελματική σύγχρονη ιστοσελίδα,
✓ Εταιρικά προφίλ και λογαριασμούς στα Social Media (CorplaceTwitter, YouTUBE, LinkedIn, Google + κοκ)
✓ Εταιρικό Blog ή ιστολόγιο,
✓ Επαγγελματική καταχώριση στο Google My Business.

Δεν φτάνει βέβαια μόνο να δημιουργήσετε την κοινότητα! Πρέπει απαραίτητα να ενημερώνετε συχνά το κοινό σας μέσω της κοινότητας με στοχευμένες αναρτήσεις που στόχο θα έχουν αρχικά τις ανάγκες του πελάτη (μην ξεχνάτε την πελατοκεντρική προσέγγιση) και κατ’ επέκταση την αύξηση της αναγνωρισιμότητας σας.

4. Αξιοποιήστε τα στατιστικά σας

Μην ξεχνάτε τα διαδικτυακά σας εργαλεία. Τα στατιστικά επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας σας (Google Analytics) αποτελούν ένα μοναδικό εργαλείο για την οργάνωση του Marketing Plan σας.

Η διασύνδεση του website με το Google Analytics σας παρέχει μια εξαιρετική ανάλυση για:

  • τον αριθμό των επισκεπτών του website σας ανά χρονικές περιόδους που θα επιλέξετε (ανά ημέρα, μήνα, χρόνο),
  • την χρονική διάρκεια παραμονής τους στο website,
  • τις πηγές από τις οποίες προήλθαν (μηχανές αναζήτησης, άλλα website κ.ά.), την τοπογεωγραφική τους προέλευση,
  • τις λέξεις κλειδιά με τις οποίες σας βρήκαν, τις σελίδες και το περιεχόμενο που είδαν κ.ά.

Φανταστείτε λοιπόν όλα αυτά τα δεδομένα, τι πολύτιμες πληροφορίες σας δίνουν για την οργάνωση και κατεύθυνση του Marketing Plan σας.

Διαβάστε για παράδειγμα: “Σε ποιες λέξεις κλειδιά εμφανίζεται η ιστοσελίδα σας, στην 1η σελίδα της Google;”

Πρακτικά πως εφαρμόζω τα 4 βήματα;

Καλά τα λέμε θεωρητικά, στην πράξη όμως, πως γίνονται όλα αυτά χωρίς να “πελαγώσουμε”. Για να είμαστε αποδοτικοί θα χρειαστούμε την βοήθεια ενός ειδικού. Ειδικά για το κομμάτι του internet (κοινότητα, Google Analytics, φόρμες και ερωτηματολόγια κοκ) θα χρειαστούμε:

Επαγγελματική φιλοξενία ιστοσελίδας,

Ενημερωθείτε γιατί η φιλοξενία της ιστοσελίδας είναι ο θεμέλιος λίθος.

Advertisement. Scroll to continue reading.
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Τεχνική υποστήριξη ιστοσελίδας,

Εκπαίδευση στην διαχείριση της ιστοσελίδας και της κοινότητας,

Συμπέρασμα

Αυτά τα 4 βήματα μπορούν να αποτελέσουν το θεμέλιο στο οποίο θα βασιστείτε για να οργανώσετε ένα σωστό marketing plan.

Κάνοντας αυτά τα 4 απλά βήματα θα πάρετε όλες τις απαραίτητες απαντήσεις για να δρομολογήσετε το marketing plan, να κατευθύνετε την ομάδα σας, να ενημερώσετε το κοινό και να αυξήσετε τις πωλήσεις σας.

Πάνω από όλα όμως, θα έχετε ευχαριστημένους πελάτες, άρτια ενημερωμένους για την δραστηριότητα σας. Θα χτίσετε μακροχρόνιες συνεργασίες και οι πελάτες σας θα σας προτείνουν σε νέους πελάτες.

Μακροπρόθεσμα η πελατοκεντρική προσέγγιση θα σας αποφέρει αναγνωρισιμότητα και αυξημένη ζήτηση και όλα αυτά απλά δίνοντας σημασία στον πελάτη!

blank
Συγγραφέας

Σχόλια

Ίσως να σας ενδιαφέρουν

Blog

Ποια είναι η συνταγή για ένα αξιόλογο περιεχόμενο που σε εκτοξεύει στο SEO στα πρώτα αποτελέσματα των αναζητήσεων; Το Content Marketing ή αλλιώς Marketing...

Internet Marketing

Το Instagram μας δίνει μόνο ένα URL με δυνατότητα κλικ στο βιογραφικό μας, οπότε είναι σημαντικό να το βελτιστοποιήσουμε και να το εκμεταλλευτούμε κατάλληλα...

Internet Marketing

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω μερικά marketing tips για να αυξήσετε την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας τη γιορτινή περίοδο και όχι μόνο....

Content Marketing

Αν σας ενδιαφέρει ως επιχείρηση να εμφανίζεστε στις τοπικές αναζητήσεις, τότε βελτιστοποιήστε σωστά τον επαγγελματικό λογαριασμό σας στο Instagram. Και αν δεν έχετε ιδέα...

Google

Θέλετε να εγκαταστήσετε το Google Analytics στο WordPress; Η γνώση του τρόπου με τον οποίο το κοινό σας αλληλεπιδρά με το site σας είναι...

Blog

Συχνά οι αναγνώστες μας ρωτούν τι είναι ένα blog και πώς διαφέρει από έναν ιστότοπο; Εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε ένα blog ή μια ιστοσελίδα,...

Internet Marketing

Τελικός στόχος της τοπικής βελτιστοποίησης είναι να προσεγγίσετε τον σημερινό καταναλωτή, ο οποίος είναι πιθανότερο να αναζητά πληροφορίες στο διαδίκτυο για αυτό που έχει...

SEO

Σήμερα, θα ρίξω λίγο φως στο θέμα και θα αποκαλύψω μερικά εμπορικά μυστικά και σημαντικά βήματα που μπορείτε να μάθετε για να κατανοήσετε καλύτερα...

Advertisement https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js