Connect with us

Γεια σας, πείτε μας τι ακριβώς ψάχνετε

Διαδίκτυο

Τι είναι Ηλεκτρονικό Εμπόριο και πόσα είδη υπάρχουν;

eCommerce

Το Ηλεκτρονικό Εμπόριο (eCommerce) είναι τεράστιο και συνεχώς μεγαλώνει. Έχετε αγοράσει ποτέ προϊόντα από το διαδίκτυο; Τότε έχετε συμβάλλει κι εσείς ενεργά στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου, σε έναν κόσμο όπου οι συναλλαγές γίνονται ψηφιακά και τα προϊόντα προωθούνται εύκολα έως το …κατώφλι του καταναλωτή!

Το Ηλεκτρονικό Εμπόριο είναι η αγορά και πώληση αγαθών και υπηρεσιών ή η μετάδοση δεδομένων ή κεφαλαίων σε μεγάλο βαθμό μέσω του διαδικτύου. Στο απλό ηλεκτρονικό εμπόριο, είναι η διαδικτυακή αγορά αγαθών ή υπηρεσιών που πραγματοποιείται μεταξύ των οργανισμών, των εμπόρων και των καταναλωτών.

Το eCommerce επιτρέπει τη συναλλαγή σε πολιτιστικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο με βολικό και οικονομικό τρόπο, ενώ είναι ευκολότερο να ξεπεράσουμε τα εθνικά μας σύνορα σε σύγκριση με το παραδοσιακό εμπόριο. Τα τεχνικά πρότυπα για τη διεξαγωγή του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ίδια μεταξύ των εθνών και έτσι είναι ευκολότερο να εντοπιστούν οι προμηθευτές, οι τιμές και οι όροι παράδοσης των προϊόντων.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι πώλησης ενός προϊόντος στο διαδίκτυο, αλλά οι τρεις πιο δημοφιλείς είναι:

 • Πώληση μέσω του website σας
 • Πώληση μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης
 • Πώληση μέσω ενός website δημοπρασιών κλπ.

Πώς λειτουργεί το Ηλεκτρονικό Εμπόριο (B2C – Business to Customer eCommerce);

Δείτε ένα απλό σχεδιάγραμμα που επιμεληθήκαμε για εσάς:

Πώς λειτουργεί το eCommerce

Οι τύποι των επιχειρηματικών μοντέλων στο eCommerce:

Τι είναι Ηλεκτρονικό Εμπόριο - Τύποι Ηλεκτρονικού Εμπορίου

Business to Customer (B2C) – Επιχείρηση προς Πελάτη

Είναι το εμπόριο μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών. Περιλαμβάνει τους καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα ή υπηρεσίες από τα ηλεκτρονικά καταστήματα μέσω των ηλεκτρονικών μέσων και ονομάζεται δημοφιλές ηλεκτρονικό εμπόριο, γεγονός που το καθιστά έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας.

Business to Business (B2B) – Επιχείρηση προς Επιχείρηση

Σε αυτό, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται μεταξύ εταιρείας σε εταιρεία ή μεταξύ επιχειρήσεων και χονδρεμπόρου. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 80% του ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο ασχολείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να είναι πολύ καλύτερες και πιο κερδοφόρες, όπου μπορούν να προωθήσουν γρήγορα τα προϊόντα τους.

Customer to Business (C2B) – Καταναλωτής προς Επιχείρηση

Ο καταναλωτής θα προσφέρει υπηρεσίες ή προϊόντα στις εταιρείες και οι εταιρείες θα πληρώσουν για τις προσφορές του καταναλωτή, κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό από το παραδοσιακό μέχρι τώρα Internet Marketing. Μπορούμε να βρούμε αυτού του είδους C2B συναλλαγές σε blogs, forums κλπ. όπου ο διαχειριστής κατευθύνει τον αναγνώστη στην ιστοσελίδα του για αγορές.

Customer to Customer (C2C) – Πελάτης προς Πελάτη

Στις συναλλαγές αυτές, πραγματοποιείται πώληση μεταξύ πελάτη με πελάτη. Συνήθως αυτό το είδος πωλήσεων διευκολύνεται από μια ιστοσελίδα τρίτων που παράγει τα στοιχεία συναλλαγής. Αυτού του είδους οι συναλλαγές ωφελούν τόσο τον πωλητή όσο και τον αγοραστή, επειδή δεν υπάρχει διαμεσολαβητής. Ετσι δεν θα υπάρξουν και επιπλέον χρεώσεις. Πρόκειται για μια ιδιωτική συναλλαγή μεταξύ δύο ατόμων.

Business to Government (B2G) – Επιχείρηση προς Κυβέρνηση

Γενικά, έτσι ορίζεται το εμπόριο μεταξύ μιας επιχειρήσεις με τον δημόσιο τομέα. Η εταιρεία προσφέρει τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα της σε διάφορους κυβερνητικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ομοσπονδιακών, κρατικών και τοπικών κυβερνήσεων, ειδικά για δημόσιες συμβάσεις, διαδικασίες αδειοδότησης, αιτήσεις για προσφορές ή πληροφορίες, προσφορές και άλλες κυβερνητικές πράξεις.

Government to Business (G2B) – Κυβέρνηση προς Επιχείρηση

Σε αυτό το μοντέλο, η Κυβέρνηση παρέχει πληροφορίες ή υπηρεσίες στον επιχειρηματικό οργανισμό, όπως είναι οι δημοπρασίες, οι προσκλήσεις υποβολής προσφορών, οι λειτουργίες υποβολής αιτήσεων κ.ά..

Government to Customer (G2C) – Κυβέρνηση προς Πελάτη

Κύριος στόχος αυτού του εμπορίου, είναι να παρέχει τις καλύτερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες μέσω αντίστοιχων ιστοσελίδων προς κάθε πολίτη- πελάτη, όπως διάφορα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, πληροφορίες σχετικά με κυβερνητικά τμήματα ή απαραίτητες αιτήσεις που θα χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mobile Commerce (M-Commerce) – Κινητό Εμπόριο

Το Κινητό Εμπόριο είναι η αγορά και η πώληση αγαθών ή υπηρεσιών, κυρίως μέσω των κινητών τηλεφώνων. Μια έρευνα σχετικά με το κινητό εμπόριο δείχνει ότι πάνω από το 70% των ηλεκτρονικών συναλλαγών γίνεται μέσω κινητών τηλεφώνων. Τα καλύτερα παραδείγματα είναι το mobile banking, η πώληση εισιτηρίων και οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, vouchers, διάφορα κουπόνια κ.ά..

Τα Πλεονεκτήματα του eCommerce

 • Παγκόσμια Εμβέλεια
 • Αγορές οποιαδήποτε ώρα και ημέρα – 24/7
 • Ψώνια από το σπίτι με άνεση
 • Καλύτερες προσφορές ή εκπτώσεις για τους πελάτες
 • Δυνατότητα να λαμβάνετε προσφορές μετρητών
 • Αγορές χωρίς ταλαιπωρία, άμεσα και εύκολα
 • Χαμηλότερο λειτουργικό κόστος για την επιχείρηση
 • Πληρωμή χωρίς μετρητά
 • Υποστήριξη πελατών
 • Διαχείριση αποθεμάτων
 • Διαφήμιση και Marketing
 • Ασφάλεια συναλλαγών

Μειονεκτήματα του eCommerce

 • Αμφιβολία ως προς την αυθεντικότητα και την ασφάλεια
 • Δεν υπάρχει η δυνατότητα χειρισμού πριν από την αγορά
 • Δυσκολία στην επιστροφή προϊόντων
 • Βλάβη των προϊόντων κατά τη μεταφορά
 • Μπορεί να χαθούν τα προϊόντα

Συμπέρασμα

Το eCommerce είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην καθημερινότητά μας. Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο που ο χρόνος είναι πιο πολύτιμος από τα χρήματα. Προφανώς τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των μειονεκτημάτων του eCommerce. Aυτές τις μέρες περίπου το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν smartphones και οι περισσότεροι από τους ανθρώπους πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές.

 

blank
Συγγραφέας

Experienced Director Of Business Development with a demonstrated history of working in the internet industry. Skilled in Web design, Search Engine Optimization (SEO), SQL, Web Marketing Strategy, and Web Content Writing. Strong sales professional in IT Engineering focused on Web design from Technological Educational Institute of Central Greece.

Σχόλια

Ίσως να σας ενδιαφέρουν

Κατασκευή eshop

Σήμερα, το 2021, προτιμάται να κάνουμε σχεδόν τα πάντα (εργασία, αγορές, ψυχαγωγία κ.λπ.) μέσω internet. Επομένως η κατασκευή eshop, είναι απαραίτητη για μια εταιρεία....

Κατασκευή eshop

Οι περισσότεροι πελάτες προτιμούν να ψωνίζουν σε e-shop αντί να επισκέπτονται φυσικά καταστήματα. Πρόσφατα, το Marist College και το Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο (NPR) δημιούργησαν...

Κατασκευή eshop

Το WooCommerce είναι μια από τις πιο δημοφιλείς λύσεις για την κατασκευή eshop σήμερα στο Διαδίκτυο. Βασισμένο στην πλατφόρμα WordPress που αναπτύχθηκε από την...

Κατασκευή eshop

Οι πελάτες έχουν αγκαλιάσει τις διαδικτυακές αγορές, τα στοιχεία πωλήσεων λιανικού ηλεκτρονικού εμπορίου μέχρι το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2019 αναφέρουν ότι οι...

Φιλοξενία ιστοσελίδας

Από τις πιο κρίσιμες ερωτήσεις που ακούμε καθημερινά. Είτε είστε ιδιοκτήτης e-Shop, είτε συστήματος κρατήσεων, είτε έχετε ένα portal ενημέρωσης, είτε μια απλή δυναμική...

Κατασκευή eshop

Αρκετοί από τους αναγνώστες μας μας ρώτησαν πώς να δημιουργήσουν έξυπνα κουπόνια στο WooCommerce για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και το traffic στο...

Ασφάλεια

Το DDoS (Distributed Denial of Service) είναι ένας τύπος επίθεσης σε websites που χρησιμοποιώντας κακόβουλα ρομπότ. Σε μια επίθεση DDoS, οι hackers χρησιμοποιούν bots...

Domain - Όνομα χώρου

Προσπαθείτε να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη των DNS σας; Αυτό σας βοηθά να δείτε την πιο πρόσφατη έκδοση ενός webiste.

Advertisement