Πτώση επισκεψιμότητας μετά από μια ανακατασκευή ιστοσελίδας;

  1. Home
  2. Κατασκευή ιστοσελίδας
Πτώση επισκεψιμότητας μετά από μια ανακατασκευή ιστοσελίδας;

Η ιστοσελίδα της επιχείρησής σας, μπορεί να είναι η πιο σύγχρονη που υπάρχει. Πάντα όμως έρχεται μια στιγμή που κάθε ιστοσελίδα μπορεί να επωφεληθεί ακόμα περισσότερα από μια ανακατασκευή. Στο διαδίκτυο κάθε χρόνο αλλάζουν πολλά δεδομένα ριζικά από πλευράς καταναλωτή. Για μια ξεπερασμένη ιστοσελίδα, είναι σχεδόν αδύνατον να έχει τα online αποτελέσματα που απαιτείτε.

Ξεκινήσατε πρόσφατα την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας και περιμένατε να δείτε αύξηση επισκεψιμότητας και πωλήσεων με το “καλημέρα” ;

Δυστυχώς, δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Στην πραγματικότητα, οι ιστοσελίδες μετά τον επανασχεδιασμό τους, χάνουν την επισκεψιμότητά τους ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες μετά.

Εάν αντιμετωπίζετε κι εσείς παρόμοιο πρόβλημα, πριν ξεσπάσετε στον κατασκευαστή της ιστοσελίδας σας, διαβάστε παρακάτω μερικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Αν είστε από εκείνους που σκέφτονται να ανακατασκευάσετε την ιστοσελίδα σας στο άμεσο μέλλον, σας έχουμε 5 συμβουλές για να αποφύγετε τυχόν πτώσεις επισκεψιμότητας.

Πιθανές αιτίες πτώσης επισκεψιμότητας μετά από ανακατασκευή ιστοσελίδας

Είναι σημαντικό να πούμε, ότι μικρές πτώσεις κυκλοφορίας είναι φυσιολογικές για μερικές (τις αρχικές) ημέρες μετά από έναν επανασχεδιασμό ιστοσελίδας. Αν διαρκέσει λιγότερο από μία εβδομάδα και η πτώση είναι μικρότερη από ένα 10%, μην ανησυχείτε.

Η Google θα ανιχνεύσει και θα ευρετηριάσει όλες τις νέες σελίδες σας και θα προβάλει τις νέες σελίδες στους χρήστες του διαδικτύου. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αναμένετε μια προσωρινή μείωση της οργανικής επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας σας, σε σχέση με πριν την ανακατασκευή.

Αν όμως έχουν περάσει πολλές μέρες ή η επισκεψιμότητα έχει μειωθεί επικίνδυνα, υπάρχει η πιθανότατα να υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, εξετάστε τα παρακάτω βασικά στοιχεία:

1. Ανακατευθύνσεις των URLs

Μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες στον επανασχεδιασμό μιας ιστοσελίδας, είναι η δημιουργία κατάλληλων ανακατευθύνσεων. Αν παραληφθεί αυτή η διαδικασία, η απώλεια επισκεψιμότητας θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Εάν δεν διατηρήσετε συνολικά τις ίδιες URL διευθύνσεις στην ιστοσελίδα σας και δημιουργείτε νέες σελίδες για κάθε μία από τις παλιές, τότε οι ανακατευθύνσεις των URL διευθύνσεων είναι απολύτως απαραίτητες. Οι ανακατευθύνσεις ή αλλιώς redirects, “λένε” στις μηχανές αναζήτησης και στα προγράμματα περιήγησης, πού βρίσκεται η νέα σελίδα κάθε σελίδας. Χωρίς αυτές, θα θεωρούν ότι η σελίδα έχει διαγραφεί (ERROR 404 – Η σελίδα δεν υπάρχει).

Αν αλλάξατε τη δομή των URL  διευθύνσεων σας ή μετακινήσατε κάποιες σελίδες σε νέες τοποθεσίες και δεν έχετε ορίσει σωστές ανακατευθύνσεις, πιθανόν αυτό να είναι η κύρια αιτία πτώσης της επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα της επιχείρησής σας.

Για να βεβαιωθείτε ότι αυτό είναι όντως το πρόβλημα, μπορείτε να συνδεθείτε στην νέα κονσόλα της Google Search Console της Google. Στην “Κάλυψη” θα δείτε πόσες και ποιες σελίδες υπάρχουν στην ιστοσελίδα σας με σφάλματα.

Εκεί υπάρχουν σελίδες χωρίς ανακατευθύνσεις στην ιστοσελίδα σας.

Για να διορθώσετε το πρόβλημα και να ανακτήσετε την επισκεψιμότητά σας, θα χρειαστεί να εκτελέσετε ανακατευθύνσεις για κάθε μία από τις παλιές σας σελίδες. Αφού το τακτοποιήσετε και εφόσον δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα, τα επίπεδα επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να επανέλθουν στο κανονικό μέσα σε λίγες εβδομάδες.

2. Δομή Ιστοσελίδας

Η δομή της ιστοσελίδας σας παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο η Google κατατάσσει και μαθαίνει την ιστοσελίδα σας. Αν η δομή της αλλάξει ριζικά κατά την ανακατασκευή, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε και νέο χάρτη ιστότοπου – Sitemap.

Η ιστοσελίδα σας παρέχει μια λίστα όλων των σημαντικών σελίδων της ιστοσελίδας σας και υποβάλλεται στο Search Console για να επιταχυνθεί η διαδικασία της επανεξέτασης των σελίδων σας και την αποκατάσταση των επιπέδων επισκεψιμότητας.

Εκτός από το Sitemap, θα πρέπει να επανεξετάσετε και τους εσωτερικούς σας συνδέσμους (internal links). Οι σύνδεσμοι μέσα στις σελίδες σας (ειδικά η πλοήγησή σας) παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο κατά την ευρετηρίαση της ιστοσελίδας σας από την Google. Αν κάποια εσωτερικά links ή όλα δείχνουν σε ξεπερασμένες ή και ανενεργές URL διευθύνσεις, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ανίχνευσης.

Όταν πρόκειται για την ιστοσελίδα σας, οι διευθύνσεις URL είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που θα δει η Google και οι πελάτες σας.

Διαβάστε: Κατασκευάστε SEO friendly URL

3. Αντιγραφή ιστοσελίδας

Κάποιες φορές, οι ανακατασκευές μιας ιστοσελίδας είναι ένα εντελώς ξεχωριστό και διαφορετικό νέο αντίγραφο. Είναι εξαιρετικά επιζήμιο το γεγονός να μην ενσωματώθηκαν οι λέξεις-κλειδιά στο νέο αυτό αντίγραφο εξ αρχής.

Αν οι σελίδες σας δεν είναι πλέον γραμμένες περιλαμβάνοντας αυτές τις λέξεις-κλειδιά για τις οποίες ταξινομήθηκε αρχικά στις μηχανές αναζήτησης, η κατάταξή σας θα ζημιωθεί και θα υποβαθμιστεί για τις συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά. Ο αλγόριθμος της Google έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους χρήστες του διαδικτύου τις πληροφορίες που αναζητούν. Αν η ιστοσελίδα σας δεν διαθέτει πλέον αυτές τις πληροφορίες, δεν θα εμφανίζεται ως αποτέλεσμα στις αναζητήσεις της.

Για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα, συνεργαστείτε με έναν έμπειρο κατασκευαστή ιστοσελίδων και SEO, ο οποίος μπορεί θα βελτιστοποιήσει τις σελίδες σας για τις λέξεις-κλειδιά προορισμού σας. Αν έχετε κρατήσει αντίγραφο ασφαλείας της παλιάς σας ιστοσελίδας, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και να καθορίσετε ποιες λέξεις-κλειδιά θα χρησιμοποιήσετε σε κάθε σελίδα.

Πόσος καιρός χρειάζεται για να επανέλθει η κυκλοφορία στην ιστοσελίδα στα κανονικά επίπεδα;

Εάν η επισκεψιμότητα σας έπιασε …πάτο εξαιτίας κάποιου από τα παραπάνω ζητήματα, θα πρέπει να βάλετε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό. Και να θυμάστε πώς η επισκεψιμότητα δεν θα επανέλθει σε μία νύχτα.

Θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες για την Google, να ανιχνεύσει και να επαναπροσδιορίσει όλες τις νέες σελίδες σας. Να θυμάστε ότι μέχρι να αρχίσουν να κατατάσσονται ξανά στα αποτελέσματα των αναζητήσεων, η επισκεψιμότητά σας θα είναι χαμηλότερη από ό, τι συνήθως.

Πώς να αποφύγετε την πτώση της επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα σας κατά τη διάρκεια μιας ανακατασκευής

Εάν δεν έχετε κάνει ξανά ανακατασκευή ιστοσελίδας, οι παραπάνω πληροφορίες σίγουρα σας δείχνουν αν τελικά αξίζει τον κόπο. Αν όμως η ιστοσελίδα σας είναι ξεπερασμένη, ότε μια ανακατασκευή θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά του διαδικτύου. Βεβαιωθείτε όμως πως θα ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

1. Το SEO ως βασικός γνώμονας καθ’ όλη τη διαδικασία ανακατασκευής

Βεβαιωθείτε ότι η ομάδα που έχει αναλάβει την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, συμβουλεύεται έναν οδηγό SEO κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας. Μπορεί η εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων  που επιλέξατε να έχει ειδικούς στο web design, όμως η προοπτική ενός έμπειρου κατασκευαστή και ειδικού στη βελτιστοποίηση SEO, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε σοβαρά ζητήματα που θα έχουν ως αποτέλεσμα την σοβαρή απώλεια κυκλοφορίας στην ιστοσελίδα σας.

Ακούστε τις συμβουλές των ειδικών για τις σχεδιαστικές αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τα επίπεδα επισκεψιμότητας μετά την ανακατασκευή.

2. Ανάλυση της ιστοσελίδας σας και σχεδιασμός νέας αρχιτεκτονικής ιστοσελίδας

Πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές, θα πρέπει πρώτα να κάνετε μια ανάλυση ιστοσελίδας. Υπάρχουν πολλά online δωρεάν εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό.

Εμείς μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Κάντε Ανάλυση ιστοσελίδας σήμερα χωρίς έξτρα κόστος.

Μια ανάλυση ιστοσελίδας, θα σας δείξει αν τελικά αξίζει τον κόπο να κάνετε μία ανακατασκευή ιστοσελίδας, αν γίνεται ανακατασκευή ιστοσελίδας (ή βρίσκεται σε κάποιο κλειστό λογισμικό, όπου δεν επιτρέπεται καμία αλλαγή) με ποιο κόστος και ποιες λειτουργίες της ιστοσελίδας σας μπορούν να παραμείνουν ως έχει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι URL διευθύνσεις και η γενική δομή της ιστοσελίδας σας, μπορούν να παραμείνουν ίδιες. Αν όμως οι τρέχουσες URL διευθύνσεις ιστοσελίδας δεν έχουν ρυθμιστεί σωστά και με συνοχή (π.χ. σχετικές κατηγορίες-υποκατηγορίες και κατάλληλους τίτλους σελίδων/προϊόντων κοκ), η ανακατασκευή ιστοσελίδας είναι η τέλεια ευκαιρία για να διορθώσετε αυτό το βασικό ζήτημα.

3. Ρύθμιση των ανακατευθύνσεων “301”

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, μια λάθος URL διεύθυνση που δεν ανακατευθύνει σε σωστή, είναι η πιο συνηθισμένη αιτία σημαντικής απώλειας κυκλοφορίας σε μια ιστοσελίδα. Αν οι URL διευθύνσεις σας έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά, θα πρέπει να τις ρυθμίσετε σωστά πριν ανοίξετε τη νέα ιστοσελίδα σας.

4. Δημιουργήστε νέο Sitemap (Χάρτη ιστοτόπου)

Πριν ξεκινήσετε την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν νέο χάρτη ιστότοπου που θα περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές σελίδες της ιστοσελίδας σας. Δεν πρέπει να συμπεριλάβετε περισσότερες από 100 σελίδες – οπότε αν η ιστοσελίδα σας είναι μεγάλη, ο χάρτης ιστότοπού σας μπορεί να είναι περισσότερο μιας γενικής επισκόπησης, παρά μια πλήρης λίστα.

5. Βεβαιωθείτε ότι ο κώδικας παρακολούθησης αναλυτικών στοιχείων είναι στη θέση του

Τέλος, απλά βεβαιωθείτε ότι ο κώδικας καταγραφής στατιστικών στοιχείων εφαρμόζεται στην κεφαλίδα ή το υποσέλιδο του κώδικα της ιστοσελίδας σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε την κυκλοφορία και την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας.

Αν χρειάζεστε μια διεθνής δυναμική ιστοσελίδα για την επιχείρησή σας

Ό,τι πιο ολοκληρωμένο χρειάζεται μια εταιρεία για την προβολή της στο διαδίκτυο.  Με περισσότερες από μία γλώσσες και με την βελτιστοποίηση SEO και την σωστή ενημέρωση από τον ιδιοκτήτη-επιχειρηματία, γίνεται πρώτη στην κατηγορία της,
τόσο στις αναζητήσεις στην Google, όσο και στα Social Media.

Ζητήστε μας μια ολοκληρωμένη προσφορά ή απλά συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό:

Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.

Marianna

Author Since: 23 Φεβρουαρίου 2023

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.