Connect with us

Γεια σας, πείτε μας τι ακριβώς ψάχνετε

CMS

Η Ιστοσελίδα σας, σας ανήκει!;

Συναντάμε συχνά απορίες πελατών μας πάνω στα συστήματα που αναπτύσσονται οι ιστοσελίδες. Υπάρχουν δύο κατηγορίες συστημάτων, τα Custom CMS και τα Open Source CMS. Από την εμπειρία μας στην αγορά του web έχουμε δει περιπτώσεις κατά τις οποίες οι πελάτες υποχρεούνται να πληρώνουν “άδεια χρήσης” της ιστοσελίδας τους είτε σε μηνιαία είτε σε ετήσια βάση.

Τι είναι τα Open Source CMS:

Τα ανοιχτά λογισμικά CMS (=Content Management System), αποτελούν συστήματα διαχείρισης περιεχομένου. Είναι ευέλικτα, επεκτάσιμα και σας παρέχουν την δυνατότητα προσθήκης πληθώρας εφαρμογών σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Eίναι φιλικά προς τον χρήστη και κατ’ επέκταση φιλικά προς την Google. Το πιο σημαντικό ίσως χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν χρειάζεται να πληρώνετε άδεια χρήσης. Είναι ασφαλή από κακόβουλες επιθέσεις καθώς γίνονται  κάθε μήνα αναβαθμίσεις πάνω στα συστήματα.

Ποια είναι  Open Source CMS συστήματα;

Open Source είναι τα συστήματα Joomla, Drupal, WordPress, magento κ.α. Το καθένα έχει διαφορετικό στήσιμο και ιδιότητες. Το πιο δημοφιλές και αξιόπιστο σύστημα σε σχέση Τιμής/Απόδοσης για μια επιχείρηση είναι αυτό του Joomla.

Custom ή tailor made;

Ο όρος custom απευθύνεται  στο σχεδιαστικό κομμάτι ή το Design της ιστοσελίδας, που είτε σε open source, είτε κλειστό σύστημα, είναι δυνατό να κατασκευαστεί πάνω στις ανάγκες του πελάτη και είναι χειροποίητο. Δηλαδή ένα “κουστούμι” για την εικόνα της ιστοσελίδας. Επίσης ο όρος custom απευθύνεται πίσω από την εικόνα της ιστοσελίδας, τον κώδικα κατασκευής του website.

Το tailor made σημαίνει κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας, πράγμα το οποίο σας το παρέχουν και τα Custom CMS και τα Open Source CMS.

Price-vs-value

Το κόστος:

  • Η ανάπτυξη μιας ιστοσελίδας με Open Source CMS έχει σίγουρα πιο χαμηλό κόστος απ’ότι η δημιουργία ενός Custom CMS.
  • Επίσης για την κατασκευή του το Custom CMS χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο.
  • Έξτρα κόστος για τον πελάτη είναι και η άδεια χρήσης της ίδιας του της ιστοσελίδας ως πνευματικό δικαίωμα/πατέντα του κατασκευαστή της.
  • Άλλο ένα κόστος για τον πελάτη (το οποίο είναι πολύ μεγάλο και δεν είναι συγκεκριμένο, καθώς το ορίζει ο κατασκευαστής), είναι και η κάθε μελλοντική παραμετροποίηση και επέκταση της ιστοσελίδας πάνω στις κατά καιρούς αυξημένες ανάγκες του  πελάτη.
  • Στα αρνητικά της κοστολόγησης των Custom CMS είναι ότι δεν υπάρχει υποτυπώδες σύστημα κοστολόγησης ώστε να ξέρει εξ αρχής ο πελάτης τι θα του κοστίζει κάθε φορά η κάθε επέκταση που θα χρειάζεται να κάνει στην ιστοσελίδα του.

Οι θέσεις στη Google – SEO

Πολύ σημαντικό είναι η ιστοσελίδα μας να είναι ικανή από κατασκευής να έχει καλές θέσεις στην Google.  Ένα Custom CMS δεν είναι από κατασκευής  φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης, πράγμα το οποίο δυσχεραίνει τη θέση του στα αποτελέσματα της Google. Γιατί να φτιάξετε λοιπόν ένα website που ούτε η Google δεν το βλέπει; Η Google αυξάνει διαρκώς τα κριτήρια της για την ποιότητα των ιστοσελίδων που φαίνονται στις πρώτες σελίδες, για αυτό και πρέπει η ιστοσελίδα μας να είναι κατασκευασμένη όπως ορίζει το εγχειρίδιο της Google και να ακολουθεί όλα τα βασικά κατασκευαστικά διεθνή standards.

opensource-banner

Η παγίδα

Ο υποψήφιος πελάτης δεν γνωρίζει την διαφορά μεταξύ Open Source και Custom. Είναι εύκολο να παραπλανηθείς και να δελεαστείς από την Custom λύση που όπως λένε οι πωλητές της “φτιάχνεται ένα ολόκληρο σύστημα ανάπτυξης ιστοσελίδας αποκλειστικά πάνω στις ανάγκες της εκάστοτε εταιρείας”.

Advertisement. Scroll to continue reading.
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Στην πραγματικότητα ο πελάτης “κλειδώνεται” μέσα στο σύστημα, καθώς δεν μπορεί να το πάρει την ιστοσελίδα του και να πάει σε κάποια άλλη εταιρεία. Γιατί τα δικαιώματα της πλατφόρμας ανήκουν στο κατασκευαστή, σαν δική του πατέντα, που κανείς άλλος developer δε θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει.

Επίσης επειδή η αγορά συνέχεια εξελίσσεται αυξάνονται και οι ανάγκες των πελατών. Έτσι για παράδειγμα αν θελήσετε στην custom ιστοσελίδα σας να βάλετε E SHOP, το κόστος είναι τεράστιο καθώς “κατασκευάζεται από το μηδέν μια ολόκληρη πλατφόρμα ανάπτυξης πάνω στις ανάγκες σας”, κόστος δυσβάσταχτο για κάθε παραμετροποίηση που θα θελήσετε μελλοντικά να κάνετε στην ιστοσελίδα σας. Έτσι λοιπόν η εκάστοτε τεχνική υποστήριξη, θα σας επιβαρύνει πάρα πολύ οικονομικά.

Μύθος ή αλήθεια;

Λέγεται για τα Custom CMS ότι αποτελούν κόπιες των Open Source συστημάτων με παραμετροποιήσεις στο κώδικα τους. Οι Custom κατασκευαστές  φτιάχνουν το custom cms μια φορά το για έναν πελάτη και μετά το μεταπωλούν παραμετροποιημένο σε όλους τους υπόλοιπους.

Για αυτά τα θέματα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τίποτα, καθώς αυτοί οι κώδικες αποτελούν ένα “φάντασμα” και κανείς εκτός από τον developer  τους δεν έχει πρόσβαση σε αυτά. Άρα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν όντως είναι μια λύση αποκλειστικά κατασκευασμένη για εμάς ή όχι.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Εμείς προτείνουμε, να εμπιστευθείτε αξιόπιστους συνεργάτες, που δεν σαν πουλάνε δικές τους πατέντες, χωρίς να ξέρετε ακριβώς τι είναι αυτό που παίρνετε και πόσο θα σας κοστίσει.

Απορίες; Καλέστε μας στο:

210.4283482

blank
Συγγραφέας

Σχόλια

Ίσως να σας ενδιαφέρουν

Κατασκευή ιστοσελίδας

Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε το ποιο βασικό πράγμα στο WordPress, την δημιουργία και διαχείριση άρθρου. Θα πρέπει να συνδεθείτε στο περιβάλλον διαχείρισης του...

CMS

Θέλετε να απενεργοποιήσετε μια σελίδας στον ιστότοπό σας στο WordPress; Μερικές φορές θέλετε να απενεργοποιήσετε μια απλή σελίδα για απλή επεξεργασία ή να αποκρύψετε...

CMS

Θέλετε να ενσωματώσετε το Slack στο WordPress site σας ή στο κατάστημα WooCommerce; Το Slack είναι μια ισχυρή πλατφόρμα ομαδικής επικοινωνίας που σας επιτρέπει...

CMS

Ίσως έχετε ακούσει για συνδέσμους nofollow, αλλά δεν είστε σίγουροι τι είναι ή γιατί πρέπει να τους χρησιμοποιήσετε. Σε αυτό το άρθρο, θα σας...

CMS

Θέλετε να εισάγετε και να εξάγετε χρήστες του WordPress από ένα site σε έναν άλλο; Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο όταν συγχωνεύετε...

CMS

Πρόσφατα, ένας από τους αναγνώστες μας μας ρώτησε πώς μπορούν να αποτρέψουν την επιλογή κειμένου και να αντιγράψουν / επικολλήσουν στο WordPress. Πολλοί blogger’s...

CMS

Θέλετε να μεταφράσετε αυτόματα το WordPress site σας σε άλλες γλώσσες; Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τρόποι για να μεταφράσετε τον ιστότοπό σας. Μπορείτε να μεταφράσετε...

CMS

Θέλετε να πηγαίνουν οι καταχωρήσεις από τη φόρμα επικοινωνίας απευθείας στο Ημερολόγιο της Google; Ίσως χρησιμοποιείτε το Ημερολόγιο της Google για να κάνετε κρατήσεις...

Advertisement https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js