Δομή Ιστοσελίδας: Πώς επηρεάζει το SEO της ιστοσελίδας σας;

  1. Home
  2. SEO
Δομή Ιστοσελίδας: Πώς επηρεάζει το SEO της ιστοσελίδας σας;

Η δομή της κατασκευής ιστοσελίδας σας ή του e-shop σας είναι τόσο σημαντική για το SEO, όσο και για την εμπειρία χρήστη. Θα πρέπει να είναι User friendly, εύκολο στην πλοήγηση, άμεσο και εξυπηρετικό. Να προσελκύει νέους πελάτες, να αποκτήσει περισσότερους newsletter συνδρομητές, να πραγματοποιεί πωλήσεις ή απλώς να παρουσιάζει πληροφορίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εκτός από τη δομή μιας ιστοσελίδας, υπάρχουν και κάποια απαραίτητα χαρακτηριστικά για μεγαλύτερη αξιοπιστία. Αυτά τα χαρακτηριστικά, κάνουν το site σας φιλικό, χρήσιμο, αξιόπιστο και πάνω από όλα επαγγελματικό, με αποτέλεσμα να έχετε υψηλότερη κατάταξη στην Google και σε άλλες μηχανές αναζήτησης και πιστούς επισκέπτες.

Ποια είναι όμως εκείνα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός καλά βελτιστοποιημένου website;

Δεδομένου ότι έχετε ένα ισχυρό domain name και μια σωστή Φιλοξενία Ιστοσελίδας οι παρακάτω οδηγίες ισχύουν για οποιοδήποτε λογισμικό “τρέχει” η ιστοσελίδα σας – WordPress, Joomla κοκ.

Κατασκευή Ιστοσελίδας/Δομή Ιστοσελίδας για ένα SEO Optimized website

Η δομή της ιστοσελίδας σας πρέπει να βοηθάει τους χρήστες να βρίσκουν τις πληροφορίες που θέλουν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Αυτός πρέπει να είναι ο πρωταρχικός σας στόχος. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διευκολύνουν τις μηχανές αναζήτησης να ανιχνεύσουν την ιστοσελίδα και να κατανοούν τι είναι η ιστοσελίδα σας, ώστε να πείσουν τους ανιχνευτές μηχανών αναζήτησης ότι πρόκειται για ένα site υψηλής ποιότητας κατάλληλο για υψηλότερη κατάταξη στα αποτελέσματα των αναζητήσεων.

Η Αρχική Σελίδα

Η αρχική σελίδα είναι ίσως η πιο σημαντική σελίδα του website, του blog ή του e-shop σας. Είναι η περιοχή όπου θα αναδείξετε το καλύτερο περιεχόμενο σας, θα προωθήσετε το brand σας και θα δημιουργήσετε μια μοναδική ταυτότητα. Ο σχεδιασμός μιας αρχικής σελίδας, τα χρώματα, οι εικόνες, το θέμα ή το Template που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτώνται αποκλειστικά από το είδος του website και τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη ή του σχεδιαστή. Ορισμένα στοιχεία όμως είναι απαραίτητα και θα τα αναλύσουμε παρακάτω:

1) Λογότυπο & favicon

Η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να έχει ένα καλοσχεδιασμένο και σύγχρονο λογότυπο που θα κάνει τη διαφορά για το brand σας και θα το διακρίνει από τον ανταγωνισμό σας.

Δημιουργήσετε επίσης ένα favicon,  το οποίο θα εμφανίζεται στη γραμμή διευθύνσεων στον browser σας, στην αρχή της καρτέλας της ιστοσελίδας σας. Έτσι, θα δώσετε μια ακόμα πιο επαγγελματική προοπτική στο website σας.

Πώς να σχεδιάσεις το τέλειο Λογότυπο για την Επιχείρησή σου.

2) Δείξτε το καλύτερο περιεχόμενο σας

Πολύ σημαντικό για το SEO είναι να δείξετε το περιεχόμενο σας. Επιλέξτε τρία ή τέσσερα από τα καλύτερα άρθρα σας ή σελίδες της ιστοσελίδας σας που θέλετε να προωθήσετε και να συνδέστε στην αρχική σελίδα σας. Αυτές θα πρέπει να είναι σελίδες/αναρτήσεις που θέλετε να ταξινομηθούν καλύτερα στις αναζητήσεις. Μπορεί να μη θέλετε να φαίνονται στην αρχική σελίδα, αλλά βεβαιωθείτε ότι συνδέονται σε αυτήν με links.

Πόσο συχνά πρέπει να δημοσιεύω νέο περιεχόμενο στην ιστοσελίδα μου;

3) Ποιος είναι ο κύριος σκοπός του website σας;

Τι θέλετε να πετύχετε μέσα από το website σας; Αν έχετε ένα blog, τότε ο κύριος σκοπός σας μπορεί να είναι να αποκτήσετε νέους newsletter συνδρομητές και περισσότερους fans στη σελίδα σας στο Facebook.

Ανεξάρτητα από το design, ο κύριος σκοπός της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος από την αρχική σελίδα.

4Κύριο μενού – Main Menu

Είτε πάνω από το λογότυπο, είτε κάτω από το λογότυπο, είτε δίπλα στο λογότυπο, η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να έχει ένα καθορισμένο κύριο μενού. Συμπεριλάβετε σε αυτό συνδέσμους προς τις πιο σημαντικές κατηγορίες της ιστοσελίδας σας.

Στατικό vs Δυναμικό μέρος στην Αρχική Σελίδα

Πολλοί αναρωτιούνται εάν θα χρησιμοποιήσουν στατικές ή δυναμικές αρχικές σελίδες στην ιστοσελίδα τους. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό από στατικές και δυναμικές περιοχές.

Το στατικό μέρος μπορεί να περιλαμβάνει το καλύτερο περιεχόμενο σας, τα προϊόντα/υπηρεσίες που πουλάτε ή το μοναδικό χαρακτηριστικό που διακρίνει το website σας από τα υπόλοιπα.

Το δυναμικό μέρος, μπορεί να περιλαμβάνει πρόσφατες αναρτήσεις από το blog σας, τα πιο πρόσφατα tweets ή ενημερώσεις από τη σελίδα σας στο Facebook.

Η συχνή ενημέρωση της αρχικής σας σελίδας αποτελεί ένα κίνητρο για τους χρήστες να επιστρέψουν για να δουν τι νέο υπάρχει. Επίσης, είναι εξίσου ωφέλιμο για το SEO, να συνδέσετε τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις σας στη σημαντικότερη σελίδα της ιστοσελίδας σας.

Διαβάστε επίσης: Τι θα πρέπει να περιέχει η “Αρχική Σελίδα” της ιστοσελίδας μου;

Βασικές σελίδες για ένα website υψηλής ποιότητας

  • Η σελίδα “Ποιοι Είμαστε” – Μια καλά σχεδιασμένη σελίδα βελτιώνει την αξιοπιστία μιας ιστοσελίδας.

Στοιχεία που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη σελίδα:

Καλωσόρισμα – Λίγα λόγια για την ιστοσελίδα και τι αφορά, πότε δημιουργήθηκε η επιχείρησή σας κλπ.

Φιλοσοφίαστόχοι – Ο σκοπός σας, το όραμα, οι στόχοι σας.

Ομάδα – Ποιος αναλαμβάνει τη διαχείριση του website, ποιος επιμελείται τα άρθρα, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση δυσλειτουργίας;

  • Η σελίδα Επικοινωνία” – E-mail, φυσική διεύθυνση και τηλέφωνο-α επικοινωνίας.
  • Η σελίδα “Πολιτική απορρήτου” – Ποια είναι η πολιτική σας σχετικά με τα cookies και τη χρήση προσωπικών πληροφοριών; Πώς διασφαλίζετε την ιδιωτικότητα των δεδομένων που συλλέγετε από τους χρήστες σας;
  • Η σελίδα “Αποποίηση ευθυνών” – Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, αν έχετε ένα website ή ένα blog σχετικό με την υγεία που παρέχει συμβουλές.
  • Η σελίδα “HTML Sitemap” (Χάρτης ιστοτόπου για τον χρήστη) – Η σελίδα αυτή πρέπει να παρέχει εύκολη πρόσβαση σε όλες τις σελίδες του website σας.

Πλοήγηση & δομή των URL διευθύνσεων

Όσον αφορά τη δομή μιας ιστοσελίδας, η μορφή URL διευθύνσεων σχετίζεται με τη συνολική εμπειρία πλοήγησης του χρήστη.

Πλοήγηση: Η δομή πλοήγησης μιας ιστοσελίδας, πρέπει να βοηθήσει έναν αρχάριο χρήστη να βρει πληροφορίες γρήγορα και εύκολα χωρίς να προσπαθεί να μαντέψει.

  • Πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση (προϊόντα, άρθρα, υπηρεσίες) σε κατηγορίες και υποκατηγορίες (εάν υπάρχουν πάρα πολλά).
  • Παρέχετε έναν τρόπο στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις κατηγορίες σας από την αρχική σελίδα και το κύριο μενού.
  • Σχεδιάστε τη δομή πλοήγησης πριν κατασκευάσετε την ιστοσελίδα σας, έτσι ώστε να γνωρίζετε εκ των προτέρων πού πρέπει να βρίσκεται η κάθε σελίδα.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε breadcrumbs σε όλες τις εσωτερικές σελίδες σας, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να προχωρήσει βήμα-βήμα προς τα πίσω εάν χρειαστεί.
  • Βοηθήστε τον χρήστη να βρει αυτό που θέλει μέσα από σχετικό περιεχόμενο. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα e-shop χρησιμοποιήστε την επέκταση “Σχετικά προϊόντα” έτσι ώστε όταν ένας χρήστης βλέπει ένα προϊόν που τον ενδιαφέρει να του εμφανίζει ακόμη περισσότερα σχετικά προϊόντα, στο ίδιο σετ ή όπως αλλιώς σας εξυπηρετεί. Εάν διαθέτετε ιστοσελίδα που βασίζεται στο περιεχόμενο, συμπεριλάβετε την επέκταση “Σχετικά άρθρα” στο τέλος κάθε άρθρου.

Δομή URL διευθύνσεων: Η μορφή της δομής των URL διευθύνσεων κάθε σελίδας της ιστοσελίδας σας, θα βοηθήσει τους χρήστες αλλά και τις μηχανές αναζήτησης, να κατανοήσουν τη σελίδα σας.

Είναι σημαντικό λοιπόν να:

  • Αποφεύγετε πολύ μεγάλες URL διευθύνσεις.
  • Αποφύγετε λέξεις-κλειδιά με links.
  • Χρησιμοποιήστε ‘‘ (παύλες) για να διαχωρίσετε τις λέξεις-κλειδιά στις URL διευθύνσεις. Για παράδειγμα, www.domain.com/thisisagoodurl
  • Βεβαιωθείτε ότι όταν καταργείτε ένα μέρος της URL διεύθυνσης, ο σύνδεσμος οδηγεί σε κάποια έγκυρη σελίδα. Για παράδειγμα, εάν μια URL διεύθυνση είναι: http://weblb.net/category/social-media-2/facebook και ο χρήστης καταργεί το τελευταίο μέρος, η νέα διεύθυνση http://weblb.net/category/social-media-2 θα πρέπει να εμφανίζει τα άρθρα της κατηγορίας Social Media και όχι «η σελίδα δεν βρέθηκε».
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια σελίδα 404 για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων ή σχετικά μηνύματα σφαλμάτων.

Διαβάστε επίσης: Κατασκευάστε SEO friendly URL.

πηγή: reliablesoft.net

Marianna

Author Since: 23 Φεβρουαρίου 2023

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.