Like – Ίσως από τις σπουδαιότερες εφευρέσεις του αιώνα

  1. Home
  2. Διαδίκτυο
Like – Ίσως από τις σπουδαιότερες εφευρέσεις του αιώνα

Για όσους θυμούνται την προ-Like εποχή, δηλαδή πριν από το Facebook πίσω από το 2008, τότε θα θυμάστε ότι δεν ήταν και τόσα πολλά αυτά τα οποία μπορούσατε να κάνετε στην περιήγηση σας στο internet, κοινώς surfing.

Το παλιό παραδοσιακό Surfing

Ανοίγαμε το Google, ψάχναμε ένα θέμα, ανοίγαμε τις αντίστοιχες ιστοσελίδες και διαβάζαμε… και ξανά πάλι πίσω, να βρούμε κάτι άλλο. Οι πιο επίδοξοι “χάκερς” μπορεί και να σχολίαζαν σε κάποιο ιστολόγιο – blog το post που τους άρεσε.

Ανοίγαμε τα email μας, απαντούσαμε όπου ήταν απαραίτητο και μέχρι εκεί… Εκτός από ένα μικρό ποσοστό “χάκερς” όπου χρησιμοποιούσαμε P2P εφαρμογές για ανταλλαγή αρχείων, και προγραμμάτων ή το πολύ πολύ να χρησιμοποιούσαμε το MSN Messenger  για να επικοινωνήσουμε με τους υπόλοιπους ψαγμένους “χάκερς”.

Πλάκα πλάκα, δεν ήταν και πολλά αυτά που κάναμε στο internet σε σχέση με αυτά που κάνουμε σήμερα.

Όλα άρχισαν με ένα like

Όταν λοιπόν άρχισε να έρχεται και το facebook στη χώρα μας, το 2008 είδαμε ξαφνικά κάτι νέο: Βλέποντας μια εικόνα ή ένα κείμενο το οποίο μας άρεσε, μπορούσαμε με ένα κλικ του ποντικού μας να κάνουμε like!

Πόσο μα πόσο σημαντικό ήταν αυτό; Μέχρι πριν ήμασταν παθητικοί θεατές. Και ξαφνικά κάποιος άνοιξε τις πόρτες και μπήκαμε στο χώρο του περιεχόμενου. Μπορέσαμε και αλληλεπιδράσαμε δείχνοντας έμπρακτα το συναίσθημα μας για αυτό που βλέπαμε.

Και για όσους θυμούνται, στην αρχή υπήρχε και το dislike, αλλά καταργήθηκε για ευνόητους λόγους (τα Social Networds επιδιώκουν να συλλέγουν περιεχόμενο θετικής ενέργειας και όχι ένα γίνοντα ένα χαοτικό κουτσομπολάδικο).

Επίσης πέρυσι, σε σχετικό post του Mark Zuckerberg έγινε πληθώρα χιλιάδων σχολίων όπου οι χρήστες του facebook ζητούσαν το dislike για να βγάλουν το άχτι τους. Ο Μάρκος τους υποσχέθηκε ότι το κοιτάνε και έτσι σύντομα το facebook εξέλιξε τον τρόπο αρέσκειας, με την Καρδούλα, το Γέλιο, το Γουάου και το Έλεος ως μια ευγενική προσέγγιση του Dislike.

Μετά την έξαρση του Engangement του χρήστη, σε όλα τα Social Networks, Instagram, Twitter, Linkedin, Pinterest, Disquss, Thumblr και δεκάδες άλλα γίνονται αξιόλογες προσπάθειες βελτίωσης της αλληλεπίδρασης του χρήστη με όσο πιο φιλικό και ανθρώπινο τρόπο γίνεται.

Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε γεμίσει ένα κάρο εφαρμογές στο κινητό μας, και δεν ξέρουμε ποια να πρωτοχρησιμοποιήσουμε.

Ακόμη και τα ίδια τα κινητά μας, την ίδια εποχή γέννησης του like, ξαφνικά από παντόφλες με κεραίες, μετατράπηκαν σε smartphones – εξαιρετικά προηγμένες συσκευές επικοινωνίας με τους συνανθρώπους μας από όλα τα μέρη του πλανήτη.

Μεγάλη αιτία και κίνητρο πίσω από όλα αυτά, είναι η ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία και εξέλιξη. Ίσως από τις βασικές μας ανάγκες διαβίωσης.

Ετικέτες: Social media
  • Κοινοποίηση:

Vaggelis Tsaglis

Author Since: 17 Φεβρουαρίου 2023

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.