Connect with us

Γεια σας, πείτε μας τι ακριβώς ψάχνετε

Ασφάλεια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μεταλλαγμένος και εξελιγμένος επέστρεψε ο ιός της αστυνομίας στην Ελλάδα

Τί είναι ο ιός της Αστυνομίας;

Χωρίς τίτλο

Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει ο ιός της αστυνομίας καθώς έκανε την επανεμφάνισή του στη χώρα μας, εξελίχτηκε και κυκλοφορεί “μασκαρεμένος ” και με διαφοροποιημένο μήνυμα. Επίσης, διαβάλλει ακόμα και την κάμερα του συστήματος που προσβάλλει για να φοβίσει τον χρήστη για τις υποτιθέμενες “αμαρτίες ” του στη χρήση του στο internet.

Η επίσημη ονομασία του ιού είναι απάτη της Μητροπολιτικής Αστυνομίας (Metropolitan Police scam), επίσης είναι γνωστός στο ευρύ κοινό ως Police Virus ή Ιός της αστυνομίας και παρουσιάζει στην οθόνη του υπολογιστή δήθεν μήνυμα προερχόμενο από την Αστυνομία ή από άλλες κρατικές οργανώσεις. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να ξεγελάσουν το χρήστη ώστε να νομίζει ότι όντως έχει μπλοκαριστεί ο υπολογιστής του από την αστυνομία για την δήθεν κακόβουλη και παράνομη χρήση του internet και του ζητείται πρόστιμο. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας πολλοί υπολογιστές έχουν προσβληθεί από την συγκεκριμένη εφαρμογή ransomware όπως αποκαλείται επιστημονικά και όπως προαναφέραμε ζητά λύτρα για την απελευθέρωσή του υπολογιστή.

Το μήνυμα γράφει συγκεκριμένα ότι ο υπολογιστής του χρήστη κλειδώθηκε επειδή χρησιμοποιήθηκε για επισκέψεις σε «ακατάλληλες» η απαγορευμένες  ιστοσελίδες ή το κατέβασμα «πειρατικού» υλικού (μουσική, ταινίες κ.α) δύο μάλλον κοινά  και καθημερινά «αμαρτήματα» που μπορεί να καταστήσουν το μήνυμα δικαιολογημένο στο χρήστη. Η σελίδα μάλιστα έχει πάνω δεξιά και το σήμα της αστυνομίας ή κάποιας αντίστοιχης υπηρεσίας.

Πως αναγνωρίζω τον ιό στον υπολογιστή μου;

Τα πράγματα είναι απλά: Όταν ανοίξετε τον υπολογιστή σας στο browser έχετε ένα μήνυμα δήθεν από την Ελληνική Αστυνομία ότι έχετε κάνει παράνομες ενέργειες και πρέπει να πληρώσετε για αυτό!  Το μήνυμα αυτό σαφώς και είναι πλαστό και σε καμία περίπτωση δεν προέρχεται από την Ελληνική Αστυνομία αλλά είναι μέρος κακόβουλης προσπάθειας εξαπάτησης, για την απόσπαση χρηματικών ποσών από τους χρήστες με το προσωπείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πώς επαναφέρω τον υπολογιστή μου;

1. Κάντε επανεκκίνηση στον υπολογιστή σας (restart) και επιλέξτε Ασφαλή Λειτουργία με γραμμή εντολών

Όταν ξεκινάει ο υπολογιστής να φορτώσεις πατήστε το F8 παρατεταμένα μέχρι να δείτε το μενού όπως είναι στην εικόνα. Επιλέξτε με τα βελάκια το Safe Mode with Command Prompt (Ασφαλής Λειτουργία με γραμμή Εντολών) και πατήστε το Enter.

ios_stynomias_1

2. Περιμένετε να ξεκινήσουν τα Windows, και θα δείτε την γραμμή εντολών των Windows όπως στην εικόνα πιο κάτω. Εκεί πληκτρολογούμε την λέξη explorer και στη συνέχεια πατάμε Enter. Θα ανοίξει ο Windows Explorer, μην τον κλείσετε.

ios_astynomias_2

3. Από τα Βοηθήματα (Accessories), επιλέγουμε το Windows command prompt (Γραμμή εντολών), πληκτρολογήστε regedit και πατήστε Enter. Ο Registry Editor ανοίγει (Επεξεργαστής Μητρώου).

ios_astynomias_3

4. Εντοπίστε την ακόλουθη καταγραφή στη registry (Μητρώο):

Advertisement. Scroll to continue reading.
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

ios_astynomias_4b

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\

ios_astynomias_4b

Στα δεξιά επιλέξτε το registry key (κλειδί μητρώου) ονόματι Shell. Κάντε δεξί click σε αυτό και πατήστε Modify (Τροποποίηση)

Η αρχική του τιμή είναι Explorer.exe
.
Η “πειραγμένη” από τον ιό τιμή δείχνει στο εκτελέσιμο του ιού.

Αντιγράψτε την τοποθεσία του εκτελέσιμου σε ένα αρχείο κειμένου Notepad και αλλάξτε την τιμή value data σε Explorer.exe. Πατήστε OK για να αποθηκευτούν οι αλλαγές και βγείτε από τον Registry editor.

5. Εντοπίστε βάσει της τοποθεσίας του εκτελέσιμου που σημειώσατε πριν το σημείο στο οποίο είναι αποθηκευμένο. Αφαιρέστε το κακόβουλο αρχείο. Θα πρέπει να υπάρχει εκεί ένα αρχείο movie.exe.

ios_astynomias_5

Για παράδειγμα, πλήρης τοποθεσία: C:\Documents and Settings\Michael\Desktop\

movie.exe

ios_astynomias_5b

Για να επανεκκινήσετε το σύστημά σας ενώ είστε σε σε command prompt, πληκτρολογήστε shutdown /r /t 0 και πατήστε Enter. Επανέλθετε σε Normal Mode των Windows (Κανονική Λειτουργία).

Θα πρέπει πλέον να έχετε πρόσβαση στον υπολογιστή σας. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι ο υπολογιστής σας είναι “καθαρός”. Θα πρέπει να “τρέξετε” κάποιο anti – malware ή κάποιο trojan – killer πρόγραμμα για να εξαλείψετε όλες τις μολύνσεις όπως για παράδειγμα το Advanced System Care.

Το διαβάσαμε από το: ΒΗΜΑ – ΒΗΜΑ: Έτσι θα “καθαρίσετε” τον υπολογιστή σας από τον ιό που λέει σας μπλόκαρε τον υπολογιστή η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Advertisement. Scroll to continue reading.
https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/07/blog-post_5974.html#ixzz2KmTWEtYP

Γενικότερα να είστε προσεκτικοί με την χρήση του διαδικτύου και ειδικότερα όταν το χρησιμοποιούν ανήλικα παιδιά. Τo internet αποτελεί αστείρευτη πηγή γνώσης και τεράστιο επαγγελματικό εργαλείο όταν χρησιμοποιείται σωστά.

blank
Συγγραφέας

Σχόλια

Ίσως να σας ενδιαφέρουν

E-mail

Λάβατε ένα email το οποίο σας φαίνεται κρίσιμο, ύποπτο ή επικίνδυνο και δεν είστε σίγουροι για την ταυτότητα του αποστολέα;

Ασφάλεια

Το DDoS (Distributed Denial of Service) είναι ένας τύπος επίθεσης σε websites που χρησιμοποιώντας κακόβουλα ρομπότ. Σε μια επίθεση DDoS, οι hackers χρησιμοποιούν bots...

Domain - Όνομα χώρου

Προσπαθείτε να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη των DNS σας; Αυτό σας βοηθά να δείτε την πιο πρόσφατη έκδοση ενός webiste.

Internet Marketing

It’s the most wonderful time of the year! λέει ένα τραγούδι και δεν έχει και άδικο! Εγώ θα έλεγα και αγχωτική συνάμα εποχή του...

Κατασκευή ιστοσελίδας

Θέλετε να αλλάξετε το email admin του WordPress για το site σας; Από προεπιλογή, το WordPress χρησιμοποιεί την πρώτη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προστίθεται...

Εφαρμογές

Έφτασε η στιγμή να φτιάξεις ένα βιογραφικό, αλλά δεν ξέρεις πώς; Ψάξαμε και βρήκαμε μερικές εφαρμογές για εσένα, διάλεξε την καλύτερη και ξεκίνα.

Διαδίκτυο

Το Ηλεκτρονικό Εμπόριο (eCommerce) είναι τεράστιο και συνεχώς μεγαλώνει. Έχετε αγοράσει ποτέ προϊόντα από το διαδίκτυο; Τότε έχετε συμβάλλει κι εσείς ενεργά στον κόσμο...

Internet Marketing

Το marketing με τα φυλλάδια που τα έβρισκες στριμωγμένα ανάμεσα στους υαλοκαθαριστήρες, έχει πλέον ψηφιακό χαρακτήρα. Σήμερα όμως  επιτυγχάνεται χάρη στην αγαπημένη τεχνολογία όλων,...

Advertisement https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js