Η άγνωστη ιστορία του ονόματος της Google

  1. Home
  2. Google
Η άγνωστη ιστορία του ονόματος της Google

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που χάθηκε στο χρόνο ακολουθεί την δημιουργία του ονόματος της Google.

ο εννιάχρονος Sirotta "θεσπίζει" τον όρο Googol
ο εννιάχρονος Sirotta “θεσπίζει” τον όρο Googol

Γνωρίζετε ότι στην πραγματικότητα το όνομα δημιουργήθηκε από ένα εννιάχρονο παιδί;

Πηγαίνοντας 75 χρόνια πίσω, ο εννιάχρονος τότε Μίλτον Σιρότα ρώτησε τον μαθηματικό θείο του πως ονομάζεται το νούμερο που ακολουθείται από 100 μηδενικά, όταν ο θείος του απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοια ονομασία, αποφάσισε να το «βαφτίσει» googol για να καθιερωθεί στο κόσμο των μαθηματικών!

Ποιος να φανταζόταν τότε ότι χαραζόταν η μεγαλύτερη ίσως ιστορία μέχρι σήμερα στις μηχανές αναζήτησης.

Περίπου 50 χρόνια μετά, το 1995 δύο φοιτητές, ο εξ Αμερικής Λάρι Πέιτζ και ο εκ Ρωσίας Σεργκέι Μπριν, παράλλαξαν λίγο τον όρο googol φτιάχνοντας μια καινοτόμα μηχανή αναζήτησης που θα έβαζε σε τάξη τον γιγάντιο όγκο πληροφοριών που υπάρχουν στο διαδίκτυο και σύμφωνα με τις λέξεις κλειδιά δεν θα εμφάνιζε απλώς άναρχα ιστοσελίδες αλλά στοχευμένα αποτελέσματα, την πασίγνωστη πλέον Google.

Αξιοποιώντας λοιπόν τον όρο που πρωτοδημιούργησε ο εννιάχρονος Μίλτον Σιρότα, οι δύο φοιτητές θέλησαν να αρχειοθετήσουν τον γιγάντιο αριθμητικά όγκο πληροφοριών του ίντερνετ και την αποστολή τους να τον οργανώσουν.

Το 1998 το δίδυμο της Google φοβήθηκε ότι θα τους κλέψουν την ιδέα, ολοκλήρωσαν την εργασία τους προκειμένου να βγεί στην αγορά η αναβαθμισμένη μηχανή αναζήτησης, το Google.

Το ίδιο έτος προσέγγισαν έναν επιχειρηματία για να τους χρηματοδοτήσει. Ο επιχειρηματίας ενθουσιασμένος από την ιδέα τους, τους έδωσε μια επιταγή των 100.000 δολαρίων. Η εταιρεία της Google όμως δεν είχε συσταθεί ακόμα και γι’αυτό τον λόγο δεν μπορούσαν να εισπράξουν το ποσό.

Οι δύο ιδρυτές της Google
Οι δύο ιδρυτές της Google

Έτσι αναγκάστηκαν να μαζέψουν φίλους και συγγενείς  προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα εύλογο ποσό για να αγοράσουν τα απαραίτητα για την δουλειά τους «εργαλεία» ώστε να φέρουν εις πέρας το μεγαλόπνοο σχέδιο τους.

Μέσα σε ένα γκαράζ (!) λοιπόν  και με την οικονομική συμβολή των δικών τους ανθρώπων, γράφτηκε η μεγαλύτερη ιστορία για τις μηχανές αναζήτησης.

Αυτοί οι δύο νέοι ήταν πρωτοποριακοί ανατρεπτικοί και προνοητικοί, ένα από τα σλόγκαν τους:  «μπορείς να είσαι σοβαρός χωρίς να φοράς κοστούμι» .

Η εταιρεία επισήμως ιδρυθήκε το 1998. Οι εγκαταστάσεις της Google ολοένα και βελτιωνόταν για να καταλήξουν στον εργασιακό παράδεισο με όλες τις ανέσεις, από εστιατόρια και γυμναστήρια μέχρι γκαράζ για τους εργαζόμενους της εταιρείας.

Παρόλο που η φήμη τον δύο αυτών νέων ολοένα και μεγάλωνε και η περιουσία τους έγινε αμύθητη,  έμειναν προσγειωμένοι  και δεν ρίχτηκαν σε κραιπάλες και ασυδοσίες , η μόνη πολυτέλεια που δέχτηκαν ήταν η αγορά ενός απλού λιτού και απέριττου Boeing 767 για τις επαγγελματικές μετακινήσεις τους ανά τον κόσμο!

Η Google σήμερα

Σήμερα η μηχανή αναζήτησης google αποτελεί την πρώτη επιλογή εκατομμυρίων χρηστών του διαδικτύου. Παράλληλα φανταστείτε τη χρησιμότητα που έχει αποκτήσει η Google στην καθημερινότητα μας ώστε να ενσωματωθούν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο οι φράσεις  «γκουγκλάρω», «γκουγκλίζω», ή «μπαίνω στον γκούγκλη» και είναι ισοδυναμούν με το «ψάχνω για πληροφορίες στο Διαδίκτυο». Παράλληλα στο λεξικό της Αγγλικής γλώσσας πρόσφατα προστέθηκε το ρήμα “google” με τα παράγωγα του και έχει την έννοια “αναζητώ”.

«Η Ελλάδα μου ήλιος και θάλασσα»
«Η Ελλάδα μου ήλιος και θάλασσα»

Η Google αναδιαμορφώνει το λογότυπο της συχνά με διαφορετική θεματογραφία, το γνωστό σε όλους Doodle. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε το Doodle με θεματογραφία «Η Ελλάδα μου ήλιος και θάλασσα» που το ζωγράφισε Ελληνίδα μαθήτρια του δημοτικού.

Η Google προσφέρει στο χρήστη μια πληθώρα αποτελεσμάτων για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επισκέπτη. Επίσης “κρατάει αρχείο” με την επισκεψιμότητα της κάθε ιστοσελίδας, κρατώντας στις πρώτες θέσεις της κατάταξης τις επικρατέστερες και πιο ανανεωμένες ιστοσελίδες.

Παρέχει επίσης πληθώρα υπηρεσιών προς τους επισκέπτες όπως:

  • Υπηρεσίες Αναζήτησης ( Google Search – Αναζήτηση,  iGoogle – Προσωπική Σελίδα,  Google Images – Αναζήτηση Εικόνων,  Google Video – Αναζήτηση Βίντεο,  Google Maps – Αναζήτηση Χαρτών,  Google News – Αναζήτηση Ειδήσεων,  Google Products Search – Αναζήτηση Προϊόντων προς πώληση,  Google Blog Search – Αναζήτηση σε Blogs,  Google Book Search – Αναζήτηση Βιβλίων,  Google Scholar – Αναζήτηση Μελετών,  Special Search – Αναζήτηση σε ειδικά θέματα,  Search Features – Βρες βιβλία, ταινίες, μουσική και άλλα,  Google Patents – Αναζήτηση Ευρεσιτεχνιών,  Google Finance – Υπηρεσία πληροφόρησης οικονομικών νέων και ζωντανή μετάδοση,  Google Alerts – Υπηρεσία ειδοποιήσεων,  Google Toolbar – Πρόσθετο αναζήτησης στον browser,  Google Desktop – Αναζήτηση στον υπολογιστή).
  • Υπηρεσίες Επικοινωνίας (Google Gmail – Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου,   Google Plus – Project Google+ Google Groups – Συζητήσεις διαφόρων θεμάτων,   Google Calendar – Ημερολόγιο,   Google Reader – Υπηρεσία εύκολης παρακολούθησης ιστοσελίδων,   Google Notebook – Σημειωματάριο,   Google Docs – Δημιουργος εγγράφων και υπολογιστικών φύλλων,  Blogger – Δωρεάν Δημιουργός Ιστολογίου (blog),   YouTube – Χώρος προβολής βίντεο,   Google Talk – Instant Messenger Google Sites – Google sites(δημιουργία ιστότοπου),   Google Wave – Google Wave – Συνδυασμένη υπηρεσία επικοινωνίας και δικτύωσης).
  • Υπηρεσίες Διαφημίσεων (Google Adwords κ.α).
  • Υπηρεσίες Δωρεάν Αποθηκευτικού Χώρου στο Ίντερνετ ( Google drive κ.α)

Αυτές οι υπηρεσίες είναι οι πιο ”καθημερινές” αλλά υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες ακόμα.

Μπορείτε να δείτε συνολικά όλες τις υπηρεσίες της Google φτιάχνοντας έναν λογαριασμό εδώ.

Τί θα γινόταν άραγε αν η Google έμενε κλειστή για μια μέρα; Μπορείτε να φανταστείτε;

Πηγή: ”Γνωστά ονόματα άγνωστες ιστορίες 3
Ετικέτες: Google
  • Κοινοποίηση:

Vaggelis Tsaglis

Author Since: 17 Φεβρουαρίου 2023

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.