Ποια είναι τα 3 μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε στο SEO της ιστοσελίδας μας

  1. Home
  2. SEO
Ποια είναι τα 3 μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε στο SEO της ιστοσελίδας μας

Ποια είναι τα πιο κοινά λάθη που γίνονται στο SEO;

Το να αυξήσετε την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Όμως με τη βοήθεια των μηχανών αναζήτησης μπορείτε να το καταφέρετε ακόμα πιο γρήγορα και δωρεάν.

Ως επίσημοι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων, όλοι μας θέλουμε να γνωρίζουμε τα βήματα και τα καθήκοντα μας για να βελτιώνουμε συνεχώς την κατάταξή μας στις μηχανές αναζήτησης. Τι γίνεται όμως με εκείνα τα λάθη;

Η αποφυγή των σφαλμάτων στο SEO είναι εξίσου μια εξίσου σημαντική στρατηγική με τα βήματα για τη βελτίωσή του. Το SEO φαινομενικά είναι μια απλή διαδικασία. Μόνο ένα λάθος όμως μπορεί να ακυρώσει όλες σας τις προσπάθειες.

Ποια είναι εκείνα τα top 3 λάθη στο SEO που πρέπει να αποφύγετε στην ιστοσελίδα σας;

1. Δεν χρησιμοποιείτε σωστά τις λέξεις-κλειδιά

Μια από τις πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με το SEO είναι ότι περιστρέφεται μόνο γύρω από τις λέξεις-κλειδιά. Ενώ μπορεί να κάτι τέτοιο να ίσχυε πριν από 5 χρόνια, σήμερα οι λέξεις-κλειδιά παίζουν μόνο έναν μικρό ρόλο στον αλγόριθμο.

Πώς θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε τις λέξεις-κλειδιά για το SEO εσφαλμένα;

Η λέξηκλειδί παντού μέσα στο περιεχόμενο: Όταν κυριολεκτικά ένα μέρος του περιεχομένου με την ίδια λέξηκλειδί επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά μέσα στο κείμενο. Κουράζει υπερβολικά τον αναγνώστη σας, και θα τιμωρηθείτε σύντομα γι’ αυτό.

Χρησιμοποιώντας τα λάθος είδη λέξεωνκλειδιών: Για να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις-κλειδιά σωστά, πρέπει να ξέρετε ποιο είναι το κοινό-στόχος σας και ποιο είναι το πρόβλημά τους. Όταν το γνωρίζετε αυτό, μπορείτε να δημιουργήσετε άρθρα που θα τους  δώσουν λύσεις.

Σκεφτείτε για λίγο πώς χρησιμοποιούμε τις μηχανές αναζήτησης;

Συχνά χρειαζόμαστε κάτι και είτε ψάχνουμε για μια λύση σε ένα πρόβλημά μας, είτε μας απαντά σε μια ερώτηση.

Έτσι, όταν προσπαθείτε να εντοπίσετε τις σωστές λέξεις-κλειδιά, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε αυτές που χρησιμοποιούνται από το κοινό-στόχο σας και προσαρμόστε τις σε αυτό που προσφέρετε. Για παράδειγμα, αν πουλάτε εργαλεία κήπου, φτιάξτε άρθρα με τίτλο αυτό που αναζητούν περισσότερο οι αναγνώστες του διαδικτύου σχετικά με τον κήπο και με αυτό που πουλάτε εσείς στην επιχείρησή σας. Έτσι θα δώσετε λύση σε ένα πρόβλημά τους προσφέροντας και αναδεικνύοντας το προϊόν σας.

Υπερβολικά ανταγωνιστικές λέξειςκλειδιά: Ανταγωνιστικοί όροι αναζήτησης μπορεί να είναι “γραφίστες” ή “ανθοπώλης”. Σε έναν …τέλειο κόσμο διαδικτύου, θα ήταν απολύτως εφικτό, όμως υπάρχουν χιλιάδες γραφίστες ή ανθοπώλες που ανταγωνίζονται για να εμφανιστούν στην πρώτη σελίδα. Έτσι, η πιθανότητα να κερδίσετε την κορυφή για τέτοιους όρους αναζήτησης είναι ανέφικτο.

Προσπαθήστε να ταξινομήσετε βασικές φράσεις, όπως ένας συνδυασμός τεσσάρων ή περισσότερων λέξεων-κλειδιών, ώστε να είναι πιο συγκεκριμένες. Για παράδειγμα, “Σχεδιάστρια γραφικών στο Περιστέρι Αττικής” . Μπορεί να μην ψάχνουν πολλοί άνθρωποι με αυτό τον όρο σε σύγκριση με τον “Γραφίστες”, αλλά οι άνθρωποι που ψάχνουν για αυτό είναι στην πραγματικότητα το ακριβές κοινό-στόχο σας και θα έχετε σίγουρα καλύτερη κατάταξη αφού και ο ανταγωνισμός θα είναι λιγότερος.

Με άλλα λόγια, κατακτήστε πρώτα την τοπική διαδικτυακή αγορά.

2. Δε γνωρίζετε πώς λειτουργεί η ιστοσελίδα σας

Η Google δεν μας ενημερώνει για παράγοντες που επηρεάζουν την κατάταξή μας και όταν το κάνουν, οι εξηγήσεις είναι αόριστες. Γνωρίζουμε όμως ότι το πώς λειτουργεί η ιστοσελίδα μας αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο της κατάταξής της στις αναζητήσεις της Google.

Και όταν λέμε το πώς λειτουργεί η ιστοσελίδα μας δε μιλάμε μόνο για το μενού πλοήγησης και τη φόρμα επικοινωνίας. Είναι και αυτά σημαντικά στοιχεία, αλλά πρέπει να δώσετε προσοχή σε θεμελιώδη θέματα, όπως:

Ταχύτητα Ιστοσελίδας: Όχι μόνο οι χρήστες περιμένουν ότι κάθε σελίδα της ιστοσελίδας σας θα φορτωθεί σε λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα, αλλά και η Google φαίνεται να το απαιτεί. Δεν μιλάμε μόνο για τους σταθερούς Η/Υ, μιλάμε και για τα κινητά τηλέφωνα. Βεβαιωθείτε για το πόσο γρήγορα φορτώνεται-ανοίγει η ιστοσελίδα σας σε κινητή συσκευή.

Σπασμέναlinks: Ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι μηχανές αναζήτησης ταξινομούν ιστοσελίδες, είναι η ανίχνευση των συνδέσεών τους μέσω υπερσυνδέσμων (links). Εάν υπάρχουν “σπασμένοι” σύνδεσμοι στην ιστοσελίδα σας, ο αλγόριθμος των μηχανών αναζήτησης θα σταματήσει την ανίχνευση στην ιστοσελίδα και αν δεν μπορούν να την ανιχνεύσουν, δε μπορούν και να την εμφανίσουν στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Εάν αφήσετε τα σπασμένα links για πολύ καιρό στην ιστοσελίδα σας, θα πάρει το ένα σήμα χαμηλής ποιότητας στις μηχανές αναζήτησης.

Επίσης, είναι πολύ ενοχλητικό ως επισκέπτης, να βρίσκεστε σε μια ιστοσελίδα, να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και να δείτε 404. Δείτε εδώ πώς θα κατασκευάσετε SEO friendly url για την ιστοσελίδα σας.

Ασφάλεια Ιστοσελίδας: Τον Οκτώβριο του 2017, η Google άρχισε να επισημαίνει ιστοσελίδες που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό SSL (https) ως μη ασφαλείς.

Μια ασφαλής τοποθεσία στο διαδίκτυο, χαρακτηρίζεται ως “ασφαλής” και έχει εκείνο το χαριτωμένο μικρό πράσινο λουκέτο δίπλα στην URL διεύθυνσή της. Από τότε που η Google παίρνει τόσο πολύ στα σοβαρά την ασφάλεια, ως blogger ή ιδιοκτήτης ιστότοπου/e-shop, θα πρέπει να φροντίσετε να είναι ασφαλής.

Εμπειρία χρήστη μέσω smartphone (user friendly): H ιστοσελίδα σας πρέπει να λειτουργεί καλά σε κινητές συσκευές. Επομένως, θέματα όπως οι συνδέσεις να είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, καθιστά δύσκολο να κλικάρουν οι χρήστες ξεκάθαρα την επιλογή τους, το να μην έχετε αρκετό κενό ανάμεσα στο περιεχόμενό σας ή να πετάγονται ενοχλητικά αναδυόμενα παράθυρα. Με βάση όλα αυτά, η Google κρίνει την ιστοσελίδα σας και την κατατάσσει αναλόγως.

Κάντε μια Ανάλυση Ιστοσελίδας σήμερα.

3. Δε γνωρίζετε τα αναλυτικά στατιστικά της ιστοσελίδας σας

Δεδομένα. Ακούγεται βαρετό, έτσι; Και είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι που διαβάζεται αυτό το άρθρο τώρα, δεν γνωρίζετε τα στατιστικά της ιστοσελίδας σας.

Πρέπει να ξέρετε όμως, πως μια καλύτερη κατανόηση του κοινού σας βελτιώνει κατά πολύ το SEO και αυξάνει την κυκλοφορία στην ιστοσελίδας σας.

Και γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή το βασικότερο είναι να καλέσετε το κοινό-στόχο σας στην ιστοσλείδα σας. Και όταν πλέον το κοινό σας θα είναι εκεί, θα γίνει πελάτης σας ή θα ρωτήσει για τις υπηρεσίες/προϊόντα σας.

Αν δεν εξετάζετε τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία σας, όλη η προσπάθεια που καταβάλλετε για το SEO δεν μπορείτε να δείτε ούτε τι λειτουργεί ούτε τι δεν λειτουργεί στην ιστοσελίδα σας από όλα αυτά που κάνετε κατά καιρούς. Δεν είναι άδικο;

Εάν δεν έχετε ήδη ρυθμίσει το Google Analytics στον ιστότοπό σας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν έχετε ρυθμίσει το Google Analytics, δώστε τις απαντήσεις σας στις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Πόσοι μοναδικοί και επιστρέφοντες επισκέπτες επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας (και συγκεκριμένες σελίδες της ιστοσελίδας σας);
  • Από πού προέρχονται οι επισκέπτες της ιστοσελίδας σας (μέσω social, μέσω google αναζητήσεων κ.ά.);
  • Αν είναι μέσω google, τι γράφουν και σας εντοπίζουν;
  • Αν είναι μέσω social media, από ποιες πλατφόρμες έρχονται στην ιστοσελίδα σας;
  • Εάν είναι μέσω παραπομπής, ποια ιστοσελίδα σας στέλνει τους περισσότερους ανθρώπους;
  • Ποιο είναι το ποσοστό εγκατάλειψης της ιστοσελίδας σας;
  • Πόσο χρόνο ξοδεύουν οι άνθρωποι στις σελίδες και τις αναρτήσεις σας;
  • Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις σας;
    Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς σελίδες σας;
  • Ποια σελίδα εγκαταλείπουν;

Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του “παγόβουνου” :

seo_iceberg-blbgr
seo iceberg

Οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις θα σας δώσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας. Αν αυτό που βλέπετε όμως δεν ταιριάζει με το ποιος θέλετε να επισκέπτεται τον ιστότοπό σας, τότε ίσως το περιεχόμενο και οι λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιείτε να είναι άσχετες.

Το θέμα δεν είναι να έχετε κοσμοπλημμύρα στην ιστοσελίδα σας. Κάθε ένας αριθμός στο Google Analytics αντιπροσωπεύει ένα νόμιμο άτομο. Έναν άνθρωπο που ήταν στον ιστότοπό σας, αλληλεπιδρώντας με το περιεχόμενό σας. Δεν έχει σημασία αν είναι 10 άτομα ή 100.000. Σημασία έχει η αλληλεπίδραση και το αποτέλεσμα. Χτυπάει το τηλέφωνο σας; Έχετε e-mail αγορών από πελάτες; Αναρωτηθείτε λοιπόν αν οι 100 επισκέπτες σας είναι τελικά για καλό.

Η ποιότητα μετράει και όχι η ποσότητα. Επικεντρωθείτε στην δραστηριότητα και πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον ιστότοπό σας. Εκεί θα βρείτε όλες τις απαντήσεις.

πηγή: thesheapproach.com

Marianna

Author Since: 23 Φεβρουαρίου 2023

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.