Πώς το χρώμα επηρεάζει το Brand μιας επιχείρησής στο Διαδίκτυο;

  1. Home
  2. Internet Marketing
Πώς το χρώμα επηρεάζει το Brand μιας επιχείρησής στο Διαδίκτυο;

Το ανθρώπινο υποσυνείδητο, επηρεάζεται εύκολα. Πολλές λεπτομέρειες που μένουν συνήθως απαρατήρητες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντίληψη του περιβάλλοντος τριγύρω μας. Χάρη σε αυτές τις λεπτομέρειες, μπορείτε να προωθήσετε το brand της επιχείρησής σας και τις αγορές σε ορισμένα προϊόντα ή υπηρεσίες σας, διαδικτυακά.

Η αγορά ενός καταναλωτή-πελάτη από το online μαγαζί σας, εξαρτάται από ορισμένους καταλυτικούς παράγοντες: το design, τα χρώματα, τη φωτεινότητα και άλλα. Άλλωστε, ένας από τους βασικούς στόχους της προώθησης ενός brand, είναι να διαμορφώσετε το προϊόν σας, σύμφωνα με τις ανάγκες του καταναλωτή, τα χαρακτηριστικά που αναζητά και βεβαιωθείτε πως μεταφέρεται η επιθυμητή εικόνα.

Το χρώμα, είναι μέρος του προφίλ του brand σας και η σωστή επιλογή του για τον σχεδιασμό του website σας, θα προκαλέσει και τα επιθυμητά συναισθήματα στον καταναλωτή, οδηγώντας τον σε αγορά. Ωστόσο, μια σωστή επιλογή χρώματος για το λογότυπο και το website σας, μπορεί να αναπτύξει εμπιστοσύνη και θετικότητα ειδικά για ένα e-shop ή B2B online κατάστημα.

Τα κύρια “καθήκοντα” του χρώματος

Colour-in-Branding

  • Εξασφαλίστε την μοναδικότητα του λογοτύπου σας από τους ανταγωνιστές σας. Αναλύστε τα ανταγωνιστικά προϊόντα και τους ηγέτες της αγοράς, πριν αναμετρηθείτε μαζί τους στα ράφια.
  • Εξασφαλίστε την δραστηριοποίηση του προϊόντος σας από των άλλων εταιρειών. Εάν η δραστηριότητα του προϊόντος σας διαφέρει κατά πολύ από τα υπόλοιπα, φροντίστε να το έχετε επισημάνει στον καταναλωτή, ώστε να το διαχωρίσει στο μυαλό του.
  • Βελτιώστε την επικοινωνία και την προβολή των προϊόντων και των υπηρεσιών σας. Είναι γεγονός πως οι μη λεκτικές πληροφορίες, “διαβάζονται” ευκολότερα και πιο άμεσα. Χρησιμοποιείστε τη σωστή γκάμα χρωμάτων και επικοινωνήστε με το κοινό σας, χωρίς να πείτε κουβέντα!

Παρόλα αυτά, μην εστιάσετε μόνο στα χρώματα, γιατί χρειάζεται το πακέτο να είναι ολοκληρωμένο για να έχει την ίδια απήχηση το προϊόν σας και μελλοντικά.

Σε κάθε χώρα, το χρώμα έχει διαφορετικό πολιτιστικό background και σε κάθε πολιτισμό έχει διαφορετικές  έννοιες.

Η επιλογή του χρώματος

Το χρώμα, τραβάει την προσοχή του αναγνώστη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ακόμα και αν δεν το συνδέσουμε με κάποια διαφήμιση, εάν λάβουμε ως δεδομένο την αποτελεσματικότητα αντίληψης μιας ασπρόμαυρης εικόνας σε 100%, τότε σε μια εικόνα 2 χρωμάτων θα αυξηθεί κατά 20% και σε μια πολύχρωμη κατά 40%.

Προκαλεί επιπλέον ψυχολογικές αντιδράσεις. Τονίζει ιδιαίτερα την ποιότητα και τη διάθεση, το ζεστό ή κρύο περιβάλλον, αντικατοπτρίζει τις εποχές του έτους και πολλά άλλα. Το χρώμα, προκαλεί έναν υποσυνείδητο συνδυασμό και μπορεί να προσελκύσει, να απωθήσει, να βγάλει το αίσθημα της ειρήνης και της άνεσης, να χαλαρώσει ή να ανησυχήσει. Οι άνθρωποι, τείνουν να συσχετίζουν ένα χρώμα με μια μάρκα ή ένα αντικείμενο, προκαλώντας και ένα ανάλογο συναίσθημα κάθε φορά που το βλέπουν μπροστά τους.

Ευτυχώς όμως, οι βασικές αρχές του χρώματος είναι καθολικές για την πλειοψηφία των ανθρώπων.

vasikes-arxes-xromaton

  • Σύνδεση χρώματος και ονόματος προϊόντος. Για παράδειγμα, εάν διαφημίζετε ένα προϊόν διατροφής, μη χρησιμοποιήσετε μπλε, αλλά σε διαφημίσεις απορρυπαντικών, το μπλε είναι το καταλληλότερο.
  • Ψυχολογία χρώματος. Το χρώμα εκφράζει συναισθήματα και διάθεση και τα διαχειρίζεται. Τα ζεστά χρώματα προκαλούν και ενεργά συναισθήματα, ενώ τα κρύα την αίσθηση της άνεσης.
  • Ευελιξία. Επιλέγοντας ένα χρώμα, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι δεν θα εμφανίζεται μόνο πάνω στο προϊόν, σε μια συσκευασία ή στο περιοδικό. Πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη την παρουσίασή του διαδικτυακά. Στην ιστοσελίδα σας και σε όλα τα κοινωνικά μέσα. Δεν εμφανίζονται όλα τα χρώματα το ίδιο σε διαφορετικές συνθήκες.

Μελέτες έδειξαν, ότι τα χρώματα που χρησιμοποιούν επιτυχημένες εταιρείες είναι το κόκκινο, το μπλε, το μαύρο και οι αποχρώσεις του γκρι.
Το 95% των επιτυχημένων brands, χρησιμοποιεί ένα ή δύο χρώματα σε συνδυασμό στο λογότυπο και μόνο ένα 5% χρησιμοποιεί πάνω από δύο χρώματα, ενώ το 41% των λογοτύπων, χρησιμοποιεί μόνο κείμενο.

Ανάλυση χρωμάτων:

Κόκκινο: Διέγερση και ενθουσιασμός. Εκφράζει συναισθήματα όπως πάθος, δύναμη, ακόμα και θυμό. Χρησιμοποιήστε το για την επικοινωνία: προειδοποίηση, κίνδυνο, ισχύς, αποφασιστικότητα, θάρρος. Το ζεστό κόκκινο αποδίδει δύναμη και αξιοπιστία, ενώ το φωτεινό ενέργεια, ζήλο και ταχύτητα. Χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα τροφίμων, σε αυτοκίνητα, στην τεχνολογία και σε γεωργικά τμήματα, ενώ πολύ σπάνια το συναντάς στον τομέα της ενέργειας, της οικονομίας, του αέρα και της ένδυσης.

red-brands

Μωβ: Συνδέεται με την ευγένεια, τον πλούτο και την πολυτέλεια. Οι φωτεινές του αποχρώσεις, προσδίδουν το αίσθημα της άνοιξης και του ρομαντισμού. Το σκούρο μωβ μεταφέρει κομψότητα και μυστήριο. Χρησιμοποιείται συχνά σε τομείς χρηματοδότησης, τεχνολογίας και υγείας, ενώ σπάνια το συναντάμε στην ενέργεια ή τη γεωργία.

ΜπλεΑξιοπιστία, εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Συνδέεται με τις θάλασσες και τους ωκεανούς. Οι φωτεινές αποχρώσεις του μπλε μεταφέρουν φιλικότητα ενώ οι σκοτεινές την εμπειρία, την επιτυχία και τη σταθερότητα. Είναι ένα αξιόπιστο, ασφαλές και υπεύθυνο χρώμα που το συναντάμε σε τομείς ενέργειας, οικονομικών, αεροπορικών εταιρειών, υγείας και γεωργίας.

Πράσινο: Έχει μια ισχυρή σχέση με τα φυτά και τη ζωή. Παρέχει αίσθηση γαλήνης, αναζωογόνησης, ευημερίας, υγείας και αισιοδοξίας. Οι αποχρώσεις του, θυμίζουν άνοιξη, αναγέννηση, χαλάρωση, φρεσκάδα και ειλικρίνεια. Το πράσινο χρησιμοποιείται στην ενέργεια, τη χρηματοδότηση, τα τρόφιμα, τα είδη οικιακής χρήσης και τα τμήματα τεχνολογίας, ενώ σχεδόν δεν χρησιμοποιείται σε ρούχα και αυτοκίνητα.

green-logotypes

Κίτρινο: ένα από τα πιο ευχάριστα χρώματα και σχετίζεται με τον ήλιο. Αποδίδει μια αίσθηση ευτυχίας, ελπίδας και αισιοδοξίας. Οι φωτεινές του αποχρώσεις χρησιμοποιούνται για να προσελκύουν την προσοχή και να αποκτήσουν ορατότητα, ενώ οι σκοτεινές τη σοφία, τη νοημοσύνη και την περιέργεια. Χρησιμοποιείται ενεργά στην αγορά ενέργειας, τροφίμων και οικιακών ειδών. Μπορεί σπάνια να το δούμε στην χρηματοδότηση, στον αέρα, στην ένδυση, στα αυτοκίνητα και στις επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Πορτοκαλί: Ενσωματώνει το φως, τη χαρά και τη ζεστασιά του κίτρινου, μαζί με την ενέργεια και το θάρρος του κόκκινου. Είναι ζωντανό, ενεργητικό, φιλικό και ευχάριστο, εκφράζοντας την κίνηση και την τέχνη. Χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης, ενώ σπάνια το συναντάμε σε τομείς ενέργειας, οικονομικών, αεροπορικών εταιρειών, αυτοκινήτων και ρουχισμού.

orange-logotypes

Καφέ: Μεταφέρει την αίσθηση της καθαριότητας και της άνεσης. Προσδίδει συντηρητισμό, εμπειρία, εμπιστοσύνη και ανθεκτικότητα. Χρησιμοποιήστε αυτό το χρώμα με προσοχή, επειδή ορισμένοι καταναλωτές μπορεί να το συσχετίζουν με την ακαθαρσία. Είναι προτιμότερο στα ρούχα, τα αυτοκίνητα και τη γεωργία. Μην το χρησιμοποιήσετε σε οικονομικά, αεροπορικά και τεχνολογικά πεδία.

Μαύρο & αποχρώσεις του γκρι: Το μαύρο, χρησιμοποιείται από εταιρείες που μεταφέρουν παραδοσιακές αξίες και στυλ. Είναι ιδανικό για πολυτελή προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς προσδίδει δύναμη, εκσυγχρονισμό και πολυπλοκότητα. Χρησιμοποιείται σε τομείς ένδυσης, τεχνολογίας και αυτοκινήτων.

Άσπρο: Μεταφέρει καθαριότητα, απλότητα και αθωότητα. Επομένως, επιλέγεται συχνά από brands που προσφέρουν προϊόντα για τη βελτίωση της υγείας και των αγαθών για τα παιδιά. Χρησιμοποιείται στις επιχειρήσεις ένδυσης και υγείας. Είναι καθαρό, ευγενές και απαλό.

logotypes-and-colors

 Τι Δείχνει για την Εταιρεία σου το Χρώμα στο Λογότυπό της;

Οποιοδήποτε σκούρο χρώμα, φαίνεται μαύρο πάνω σε λευκό φόντο και τα φωτεινά χρώματα, είναι υπερβολικά και έντονα επάνω σε σκούρο φόντο. Παρακάτω, ορίζονται συνδυασμοί χρωμάτων ανάλογα με την αντίληψη:

  • Μπλε σε λευκό.
  • Μαύρο σε κίτρινο.
  • Πράσινο σε λευκό.
  • Μαύρο σε λευκό.
  • Κίτρινο σε μαύρο.
  • Λευκό σε μαύρο χρώμα.
  • Πράσινο έως κόκκινο.
  • Κόκκινο με κίτρινο χρώμα.
  • Λευκό σε μπλε χρώμα.
  • Κόκκινο σε λευκό.
  • Μπλε σε κίτρινο.
  • Πορτοκαλί σε μαύρο χρώμα.
  • Κίτρινο σε μπλε χρώμα.
  • Πράσινο σε λευκό.
  • Πορτοκαλί σε λευκό.
  • Λευκό σε πράσινο.
  • Κόκκινο πράσινο.
  • Καφέ στο λευκό.
  • Λευκό σε καφέ.

Το χρώμα, επηρεάζει κατά πολύ την ανθρώπινη ψυχολογία.

Μπορεί να προσελκύσει τον ενδιαφερόμενο αγοραστή, αλλά και να τον απωθήσει δημιουργώντας δυσάρεστη αίσθηση.

Μελετήστε καλά την ψυχολογία του χρώματος πριν ξεκινήσετε την σχεδίαση του λογότυπού σας και του design της ιστοσελίδας σας. Η παρουσία σας στο Διαδίκτυο, μετράει. Λάβετε υπόψη σας και όσα δεν φαίνονται και αποτελούν την λεπτομέρεια, που όμως θα κάνει τη διαφορά.

 

πηγή: inkbotdesign.com

Marianna

Author Since: 23 Φεβρουαρίου 2023

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.