Τι είναι η Κοινόχρηστη (shared) φιλοξενία, τι η VPS και τι η Dedicated

  1. Home
  2. Φιλοξενία ιστοσελίδας
Τι είναι η Κοινόχρηστη (shared) φιλοξενία, τι η VPS και τι η Dedicated

Έφτασε η ώρα να αλλάξετε πακέτο φιλοξενίας και να μετακομίσετε την ιστοσελίδα σας ένα νέο server; Τότε οφείλετε να γνωρίζετε πολύ καλά τους ακόλουθους τύπους φιλοξενίας και πότε επιλέγουμε τον κάθε ένα.

Πριν περιγράψουμε τα χαρακτηριστικά του κάθε τύπου φιλοξενίας, υπενθυμίζουμε πως η μεταφορά της ιστοσελίδας γίνεται με τα εξής βήματα:

Αντιγραφή της ιστοσελίδας στο νέο server ➡ Δοκιμές σωστής λειτουργίας ➡ Διαγραφή της παλιάς ιστοσελίδας.

Shared ή κοινόχρηστη φιλοξενία

Θα την παρομοιάζαμε με ένα διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία. Είτε η ιστοσελίδα σας ειναι μικρή, και φιλοξενείται σε μια “γκαρσονιέρα” είτε είναι μεγάλη και την φιλοξενείτε σε “διαμέρισμα τεσσάρι”, δεν παύει να βρίσκεται σε ένα server (πολυκατοικία) ο οποίος φιλοξενεί και άλλες πολλές ιστοσελίδες και έχει έναν επεξεργαστή, δηλαδή μια μόνο κεντρική πόρτα όπου μπαινοβγαίνουν οι επισκέπτες όλων ιστοσελίδων.

Συνεπώς, σε περίπτωση που οι καθημερινοί μας επισκέπτες ξεπερνούν τα 100 – 200 άτομα, θα πρέπει να αρχίσετε να υπολογίζετε την μετακόμιση στο αμέσως επόμενο τύπο φιλοξενίας. Αν έχετε Eshop, ή κάποιο site με σύστημα κρατήσεων, forum ή οποιοδήποτε website το οποίο προσφέρει και Συναλλαγή πληροφοριών (δηλ ο επισκέπτης μπορεί να παραγγείλει, αγοράσει, επεξεργαστεί, αποθηκεύσει κοκ) τότε έχετε ήδη αργήσει και έπρεπε η ιστοσελίδα σας να ήταν σε ένα αξιόλογο VPS.

VPS φιλοξενία

Ή αλλιώς Virtual Private Server. Δηλαδή ένας εικονικός αποκλειστικός server. Τι ειναι ο αποκλειστικός server; Θα το δούμε πιο κάτω.

Αν η Shared φιλοξενία είναι ένα διαμέρισμα, τότε η VPS είναι μια μεζονέτα θα λέγαμε. Αν η κοινόχρηστη φιλοξενία ειναι ένα μαγαζάκι σε μια γωνία ενός εμπορικού κέντρου, το VPS ειναι ένα ολόκληρο ισόγειο μεγάλο κατάστημα στην κεντρική πλατεία από όπου περνάει όλος ο κόσμος.

Τεχνικά, δηλαδή στην πράξη, ο VPS server σας προσφέρει έναν ολόκληρο επεξεργαστή μόνο για την δίκη σας ιστοσελίδα.

Στην περίπτωση της κοινόχρηστης φιλοξενίας έχουμε:

  • έναν υπολογιστή ο οποίος δέχεται τους δικούς σας επισκέπτες αλλά ταυτόχρονα
  • δέχεται τους επισκέπτες ΚΑΙ των άλλων ιστοσελίδων, ενώ παράλληλα προσπαθεί να τους εξυπηρετήσει, δηλαδή να σερβίρει την ιστοσελίδα σας στους browsers όλων των επισκεπτών όλων των ιστοσελίδων.

Αν δηλαδή φιλοξενεί 10 ιστοσελίδες, και έχουμε 10 επισκέπτες για κάθε ιστοσελίδα, των ο server διαθέτει έναν επεξεργαστεί που σερβίρει 10 διαφορετικές ιστοσελίδες σε 100 διαφορετικούς επισκέπτες.

Αντιθέτως, ο VPS server φιλοξενεί και έχει να σερβίρει μόνο τη δίκη σας ιστοσελίδα. Συνεπώς, καταλαβαίνετε την διαφορά στην απόδοση. Ένας επεξεργαστής, μια σελίδα, 10 επισκέπτες.

Ο VPS ως “μεζονέτα” ειναι ουσιαστικά ένα από τα 4 ή 8 μέρη στα οποία έχουμε χωρίσει έναν υπολογιστή. Χωρίζοντας έναν υπολογιστή σε 4 μέρη, έχουμε 4 εικονικούς υπολογιστές. Αν στον έναν από αυτούς φιλοξενήσουμε την ιστοσελίδα σας, τότε η ιστοσελίδα σας φιλοξενείται σε VPS.

Dedicated hosting ή Αποκλειστική Φιλοξενία ιστοσελίδας

Όταν οι απαιτήσεις ανεβαίνουν, και καθημερινά έχουμε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες στην ιστοσελίδα μας, από πολλά μέρη ανά τον κόσμο. Τότε χρειαζόμαστε έναν Αποκλειστικό server, δηλαδή έναν dedicated server.

Είναι ένας τελευταίας γενιάς υπολογιστής, ο οποίος δίνει όλο του τον επεξεργαστή για να φιλοξενήσει μια και μόνο ιστοσελίδα. Αν ο VPS ειναι μεζονέτα, τότε ο Dedicated ειναι μια υπερσύγχρονη μονοκατοικία, ή μια Βίλα. Αν ο VPS ειναι ένα μεγάλο κατάστημα, ο Dedicated ειναι ένα πολυκατάστημα αλυσίδας, παγκόσμιου βεληνεκούς, πχ τα ΙΚΕΑ.

Για την Υποστήριξη & τη Φιλοξενία ιστοσελίδας

Επιλέξτε Πακέτο

Vaggelis Tsaglis

Author Since: 17 Φεβρουαρίου 2023

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.